eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Csökken a fecskeállomány, de van remény

Nem valószínű, hogy végleg eltűnik a fecske Magyarországról, de az állomány csökkenésének megállításához arra van szükség, hogy a lakosság óvja a meglévő fecsketelepeket - mondta az InfoRádiónak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület elnöke.

Magyarországon háromféle fecskefaj él. A partifecske a nagyobb folyók szakadó partfalaiban fészkelt, majd áttelepültek a homokbányákba, földutak magas oldalfalába - közölte Orbán Zoltán. Van két sárfészeképítő fajunk is, a füsti- és a molnárfecske. Az előbbi a vidéki környezetet szereti főként, akár az istállókba is beköltözik, míg a molnárfecske a nagyvárosokba is betelepül, akár a panelházak ablakbeugróiban is találkozhatunk. Van még egy madár hazánkban, ami csak nevében fecske, ez a sarlófecske. Valójában a kolibrikkel alkot rokonságot, de úgy viselkedik, mint egy fecske - folytatta az egyesület elnöke.

2010-re drámaian lecsökkent a fecskeállomány hazánkban: az ezredfordulót követő első évtizedben az állomány több mint fele, közel 60 százaléka kipusztult - hangsúlyozta a szakember. Míg az ezredforduló előtt akár egymillió fecskepár is fészkelt Magyarországon, addig 2010-re 5-600 ezerre csökkent a számuk. Azóta ez a csökkenés nem szűnt meg, bár a mértéke a média és a lakosság segítségének köszönhetően csökkent. Ahogy most látjuk, ez a madárcsoport jó eséllyel nem fog teljes egészében eltűnni az országból - összegezte Orbán Zoltán.

A fecskék számára alapvetően három tényező hat negatívan: az élőhelyeik átalakítása, a klímaváltozás és a társadalmi változások - emelte ki a szakember. Hogy ne csökkenjen tovább a fecskeállomány, műfészkek telepítésével és sárgyűjtő helyek létesítésével segíthetünk - tette hozzá.

Orbán Zoltán elmondta: sok helyen azt tapasztalják, hogy hiába létesítenek műfészkeket és sárgyűjtő helyeket, a fecskék sajnos nem költöznek be. Ahhoz, hogy ez a törekvés sikeres legyen, a szerkezetekhez mellékelnünk kellene egy-egy lakott istállót is. Ezt azonban nem tudjuk megtenni.

Éppen ezért kiemelten fontos a meglévő fészkek és telepek védelme - hangsúlyozta a szakember. Ott, ahol van fecske, kincsként kell őriznünk, és ahol fészkelnek fecskék, további műfészkeket kell kitennünk. A cél, hogy ezek a kis telepek megmaradhassanak, és olyan magot képezzenek, ahonnan az állomány továbberősödhet - hangsúlyozta az egyesület elnöke. Kiemelte: ha ezt sikerül megoldanunk, akkor van esélyünk arra, hogy a fecskeállományunk a régi fényében tündököljön.

Ahogy a klímaváltozással közelednek a trópusi, mediterrán szúnyogok, és hozzák magukkal a betegségeket, a fecskék és a denevérek által elvégzett ingyenes szúnyogirtás egyre fontosabbá válik. Éppen ezért a fecskevédelem nem néhány madárbarát szemléletű ember érdeke és célja ma Magyarországon, hanem mindenkié - összegezte a szakember.

Hanganyag: Fehér Anna Magda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×