INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

A háziorvosok jövőre is kapnak pluszpénzt

Infostart / InfoRádió
A kormány célja, hogy tíz százalékkal csökkentse a népbetegségek miatti halálozási arányt. Zombor Gábor egészségügyi államtitkár erről a kormányszóvivői tájékoztatón beszélt, ahol ismertette az egészségügyi háttérintézmény-rendszer átalakításának és a fejlesztéseknek a részleteit is.

A népegészségügyi programok kiterjesztésének fontosságát hangsúlyozta az egészségügyi államtitkár a kormányszóvivői tájékoztatón, Célként fogalmazta meg a népbetegségek miatti halálozási arány 10 százalékos csökkentését. Beszélt az alapellátás támogatásáról, pontosabban arról, hogy a háziorvosok jövőre is megkapják az idei 10 milliárd forintos állami pluszpénzt. Zombor Gábor kiemelten szólt a szűrőprogramok kiterjesztéséről, és a gyermeksürgősségi ellátás fejlesztéséről.

"A Heim Pál Kórházban kialakul egy olyan korszerű, európai színvonalú traumatológiai és sürgősségi központ a gyermekek számára, illetve ezzel párhuzamosan az ország több pontján, döntően megyei kórházakban olyan gyermek-sürgősségi ellátóhely, amely azt garantálja, hogy bármilyen súlyos sérülés esetén a gyermekek az európai szabványoknak megfelelő időn belül ebbe a központba tudjanak kerülni. Ennek a megvalósítására is lehetőségünk van."
 
Az egészségügyi háttérintézmény-rendszer átalakításáról szólva közölte: az új struktúrában a GYEMSZI-ből kiválik az OGYI és önálló intézményként működik márciustól, az ÁNTSZ-en belül létrejön a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet, az OEP feladatai nőnek, erősödik az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ és megalakul az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, amelynek a kórházi adósságrendezésben lesz szerepe.

"Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ április 1-jével át fogja venni a kórházak teljes adósságállományát, és ezzel párhuzamosan készülünk arra, hogy egy olyan működési rendet, részben az Állami Egészségügyi Ellátó Központ hatékonyabb részvételével, hozzunk létre, amely megelőzi az adósság kialakulásának folyamatát."
 
Zombor Gábor beszélt az új szakorvosi rendszerről, és arról, hogy jövőre már minden szakorvosjelölt számára elérhető a Markusovszky-ösztöndíj, amelynek elnyerésével havi 100-200 ezer forinthoz juthat a pályázó, de a szakvizsga után a folyósításnak megfelelő ideig nem lehet külföldön munkát vállalni. Az államtitkár szeretné fenntartani a jövedelmet az ösztöndíj lejárta után is a rezidenseknek, emiatt a régóta dolgozó szakorvosok bérét is rendezné a kormány.

"Jelentős számú és állami - száz- vagy kétszázezer forintos - ösztöndíjban részesülő fiatal szakorvos jelöltek maradnak hazánkban. Azt sem titkolom, hogy van egy olyan elképzelése az államtitkárságnak, amely szerint a jövedelmük nem csökkenhet a szakképesítése megszerzése után, ezzel kapcsolatosan, hogy ne legyen bérfeszültség a rendszerben, egy bérrendezési javaslatot kell elkészítenünk március 31-ig."
 
Az orvosi és szakdolgozói életpályamodell két külön rendszer lesz - közölte az államtitkár, de a bevezetés időpontjáról nem beszélt.

Hanganyag: Gál Ildikó


A címlapról ajánljuk