INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Háború kirobbantása címén eljárást indítottak a kijevi vezetők ellen

InfoRádió / MTI
Háború kitervelése és kirobbantása címén bűnvádi eljárást indított az ukrán elnök, a kormányfő és a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) elnöke ellen az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság főügyészsége.

A főügyészség szerdai közleményében közölte, hogy a kelet-ukrajnai háború kitervelésének, előkészítésének, kirobbantásának és folytatásának gyanújával indított bűnvádi eljárást. A szóban forgó bűncselekmények elkövetésével Petro Porosenko ukrán elnököt, Arszenyij Jacenyuk miniszterelnököt és Olekszandr Turcsinovot, az RNBO vezetőjét gyanúsítja.

"Ellenezve a Donyec-medence lakosságának akaratnyilvánítását a Donyecki és Luhanszki Népköztársaság kikiáltásáról, Ukrajna vezetése megszervezte az illegális fegyveres csoportok és büntető zászlóaljak behatolását a területre" - áll a közleményben.

A donyecki főügyészség szerint az ukrán fegyveres erők által elkövetett "terrorcselekményekben, tüzérségi és aknatámadásokban" több mint négyezer civil halt meg a két köztársaság területén.

Az ENSZ legfrissebb összesítése szerint a 2014 áprilisában kitört kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban eddig 5 ezer 665 ember vesztette életét, és további 13 ezer 961 sebesült meg.

A címlapról ajánljuk