INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Budapesten több fájdalommal jár a kórházak átalakítása, mint vidéken

Infostart / InfoRádió
Csütörtökre kell a közép-magyarországi régió kórházainak megegyezniük az átalakításról - tudta meg az InfoRádió. A megállapodás azért is fontos, hogy a szervezési munkákkal március végéig végezzenek.

Az InfoRádió által megkérdezett kórházvezetők szerint vidéken könnyű lesz megegyezni az intézményi szerkezet lakosságarányos átalakításáról, mert ott már amúgy is évek óta a megyei kórházak köré szerveződik az egészségügyi ellátás. Persze szerintük a racionalizálás mindenképpen szükséges lesz, de ez mint fogalmaznak "kevés fájdalommal" jár majd.

A kormányzati cél az, hogy megyénként egy szolgáltató maradjon, a többi kórház pedig telephelyként, vagy tagintézményként működjön. Az InfoRádió információi szerint megegyezés-közeli állapot alakult ki Nógrádban és Bács-Kiskun megyében. Mindkét térségben igyekeznek megtartani a dolgozókat.

Budapesten viszont már körülményesebb az egyeztetés. A fővárosban a tervek szerint hat vezető kórház lenne: a Semmelweis Egyetem, a Szent István kórház, a Honvédkórház, az Uzsoki kórház, a Péterfy kórház, valamint a Szent János kórház vagy a Szent Imre kórház. Ezen intézményeknek 24 órás ügyeletet kell majd adniuk. De mivel komplex ellátást egyikőjük sem tud nyújtani, több másik fővárosi kórház betagozódásáról kell dönteniük csütörtökig, hogy a szervezést megoldják a március végi átálláshoz.

Úgy tudjuk az összevonásról szóló megállapodáshoz a legközelebb a Bajcsy kórház és a Péterfy Sándor utcai kórház áll. Az előbbiben összpontosulna az aktív, manuális, invazív és sürgősségi szakma, utóbbiban pedig a belgyógyászati jellegű, a krónikus valamint traumatológiai ellátások. Felvetődött, hogy a Rókus kórház is része lehet az integrációnak.

Úgy tudjuk, több kórház azért nem tud dűlőre jutni az egyeztetések során, mert nem tudja, hogy az átalakítás szakmai összevonást jelent csak, vagy gazdaságit is. A Bajcsy és Péterfy kórházak összevonásának gazdasági stratégiája szerint a két szolgáltató egy költségvetési intézménnyé alakulna; ez hozna magával ugyanis hatékony gazdálkodást.

Információink szerint a kórházvezetők jól fogadták az új budapesti kórház építéséről szóló híreket, de az intézménnyel, és annak többletkapacitásaival most nem számolnak.

Ha nem sikerül megegyezniük a kórházaknak a kapacitásokról, az egészségbiztosító számításai szerint történhet az elosztás.

Hanganyag: Gál Ildikó


A címlapról ajánljuk