eur:
394.41
usd:
369.49
bux:
65741.88
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Plusz napokat kér a választási iroda elnöke

Több határidőt is módosítana a választási eljárási törvényben a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Pálffy Ilona az InfoRádió Aréna című műsorában ugyanakkor azt mondta, hogy az új választási rendszer jól vizsgázott az idei referendumokon, szavai szerint "elég szépen és elég jól zár a rendszer". Azt is elmondta, hogy a veszprémi időközi választásra január 5-éig kapják meg a választók az értesítéseket.

A Nemzeti Választási Iroda elnöke szerint a jelenlegi választási törvény megfogalmazói minden tapasztalatot és ajánlást figyelembe vettek a jogszabály megalkotásakor. Pálffy Ilona erről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt.

"Egy-két olyan dolog van, aminél a használat során derültek ki problémák. A legtöbb az eljárási határidőknél van, ott biztos, hogy szükséges módosítani, és pontosítások a határon túliaknál, a nemzetiségieknél is szükségesek. Mindenféleképp szükséges lenne az NVB által kiadott irányelveknek a bedolgozása a választási eljárási törvénybe" - fogalmazott.

A Nemzeti Választási Iroda elnöke szerint a szabályozásban az egyik átgondolásra váró rész az ajánlások ellenőrzésének határideje.

"Amikor készült a törvény, akkor senki sem gondolta, hogy ilyen rettenetes mennyiségű ajánlás zúdul egy-egy választási irodára, és három nap van a leadott ajánlóíveknek az ellenőrzésére" - fogalmazott.

Pálffy Ilona elmondta: az európai parlamenti választásnál úgy kellett három nap alatt a Nemzeti Választási Irodának 260 ezer ajánlást ellenőriznie, hogy egy nap alatt két ember összedolgozva csak 1000 ajánlást ellenőrizhetett.

"Először is a személyi számot kellett megnézni, annak alapján a személyi lakcímnyilvántartás adatait lekérni, és ott összehasonlítani a saját nevét, lakcímét és az anyja nevét. Majd amikor ez megtörtént, akkor még azt is meg kellett nézni, hogy ugyanannak a jelöltnek az ívét nem írta-e alá valaki többször, meg azt is meg kellett nézni, hogy abban a pillanatban, amikor aláírta egy jelöltnek az ajánlóívét, ott lakott-e, abban a választókerületben, vagy közben elköltözött" - ismertette a választási iroda elnöke.
 - 
Pálffy Ilona szerint plusz egy nap ellenőrzési idő megoldaná ezt a problémát.

"Az én elképzelésem az lenne, de hát ehhez politikai döntés kell, hogy 55 napot kellene ezekre az eljárási szabályokra biztosítani, és az ajánlások ellenőrzésére négy napot kellene biztosítani a három helyett. A végén a regisztrációnál ott szintén kellene bizonyos idő arra, hogy legyen idő kiküldeni a levélcsomagokat a határon túliaknak" - jelezte.

A Nemzeti Választási Iroda elnöke szerint a választás előtti péntek délután 16 órás határidő - eddig kérhető például mozgó urna, átjelentkezés, vagy törlés - nem elég arra, hogy az utolsó pillanatban online átjelentkezőket, vagy a törlést kérőket leellenőrizzék. Pálffy Ilona ezt a határidőt a választást megelőző ötödik napig tolná vissza.

Pálffy Ilona arról is beszélt, hogy az új választási rendszer jól vizsgázott az idei referendumokon.

"Ez szerintem egy nagyon jó törvény, mert figyelembe vett mindenféle korábbi problémát, kiküszöbölt egy sor olyan problémát, ami volt. Igaz, hogy sok probléma akadt az ajánlásokkal, de sokkal több volt az ajánlószelvények idején, hiszen emlékezzünk arra, hogy a postaládákból kilopkodták a cédulákat" - mondta az NVI elnöke.

Hozzátette: gond volt azzal is, hogy igazolással lehetett szavazni és nem ez az átjelentkezés volt, amit most vezetett be a törvény. Iszonyú sok visszaélésre adott lehetőséget a korábbi szabályozás.

"Most viszont mindenki hozza magával az otthoni jelöltjeit és bárhova megy, akkor szavazhat vele" - magyarázta Pálffy Ilona hozzátéve, hogy most elég szépen és elég jól zár a rendszer.

A Nemzeti Választási Iroda elnökének tájékoztatása szerint január 5-éig kapják meg a választók az értesítéseiket a veszprémi időközi országgyűlési képviselőválasztására. A jelölőszervezetek ezt követően kezdhetik meg az ajánló aláírások gyűjtését - ebben az esetben jelöltenként legalább 500 ajánlás szükséges.

"Onnantól kezdve, hogy a Nemzeti Választási Bizottság kitűzte február 22-re ezt az időközi választást, beindultak a határidők. Jelenleg a jelölőszervezetek esetében vannak határidők, nekik kell bejelentkezniük, hogy szeretnének jelöltet indítani majd ezen az időközi választáson. A legközelebbi határidő pedig december 26-a, akkortól január 5-ig kell az értesítőket kiküldenünk" - mondta az NVI elnöke.

Hanganyag: Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×