eur:
392.93
usd:
366.5
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Megvan a támogatás az elektronikus jegyrendszer kialakításához - a nap hírei

Kivezeti a kormány a devizaalapú lakáshiteleket a magyar piacról - erősítette meg a miniszterelnök. Jóváhagyta a budapesti elektronikus jegyrendszer hitel-megállapodását az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank. Holnapra nyolc megyére már a legmagasabb fokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt. A nap legfontosabb hírei július 26-án.

Amíg devizahiteles konstrukció létezik a magyar lakáspiacon, addig a magyar pénzügyi rendszer sincs biztonságban - mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban megerősítette: ki kell vezetni a devizaalapú lakáshitel rendszerét a magyar piacról, ezzel bízta meg a gazdasági minisztert, aki szabad kezet kapott azzal kapcsolatban, hogy milyen megoldást választ. A miniszterelnök hangsúlyozta, csak a lakáscélú devizahitelekről van szó, a kormány a fogyasztási cikkekre felvett devizahitelekkel most nem tud, és nem is akar foglalkozni. Hozzátette, ésszerű megoldást kell találni, amely nem dönti össze a magyar pénzügyi rendszert. A miniszterelnök ismét felvetette a luxuscikkeket terhelő magasabb, 30-35 százalékos áfakulcs bevezetésének lehetőségét. Mint mondta, arra kérte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy a családi adókedvezmény kiterjesztését és a luxustermékek magasabb áfáját is építse be a jövő évi adótörvényekbe.

A forintban eladósodott lakáshiteleseket is támogatni kívánja a kormány, mivel ők sem járhatnak rosszabbul, mint a devizában eladósodottak - közölte a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a portfolio.hu gazdasági hírportálnak adott interjúban hozzátette: a szabadfelhasználású forint- és devizahiteleseken nem tud segíteni a kabinet. A miniszter hangsúlyozta: senki nem akarja a magyar bankrendszert tönkretenni, senkinek nem érdeke, hogy ennek a rendszernek a stabilitása meginogjon.

A banki különadóból írná le az árfolyamgátban részt vevők gyűjtőszámlán halmozódó tartozásának egy részét az Együtt-PM szövetség. Bajnai Gordon, a szövetség vezetője a javaslatot ismertetve az árfolyamgátat nevezte az egyetlen olyan kormányzati intézkedésnek, amely átmeneti segítséget jelentett a devizahiteleseknek. Hozzátette: ez a lépés is jelentős kockázattal járt. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője banktámogatási programnak nevezte az Együtt-PM szövetség javaslatát.

Két újabb nagyvállalattal köt stratégiai megállapodást a kormány. Az amerikai Hewlett-Packard Magyarország összesen 2300 embert foglalkoztat. Közülük 1500 dolgozik az anyavállalat stratégiai fontosságú egységévé előléptetett budapesti szolgáltatási központjában. A 11 leányvállalattal jelen lévő Bosch 8500 embernek ad munkát Magyarországon. A cégcsoport tavaly összesen 35 milliárd forint értékben valósított meg itt beruházásokat, bővítette hatvani, egri és miskolci gyártóüzemének kapacitását.

Jóváhagyta a budapesti elektronikus jegyrendszer hitel-megállapodását az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank. A pénzintézet 54 és fél millió euró értékben finanszírozza a projektet. A Főpolgármesteri Hivatal és a Budapesti Közlekedési Központ arra hívja fel a figyelmet, hogy a projekt indításához a Fővárosi Közgyűlésnek is támogatnia kell a finanszírozási szerződés megkötését. Az új jegyrendszer megvalósítása 2014-ben kezdődik meg. Először a papírbérleteket váltják fel elektronikus kártyák, majd a a papíralapú jegyrendszer is megszűnik 2015-től. A metróállomásokra és a fontosabb HÉV-állomásokra beléptető-kapuk kerülnek.

Több mint félezer termelőnek összesen 2 milliárd 300 millió forint kárt okozott a júniusi dunai árvíz. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összesítése szerint Győr-Moson-Sopron megyéből jelentették a legnagyobb mezőgazdasági károkat, ez az összes érintett terület 28 százaléka. Ezt követi Pest , Bács-Kiskun és Fejér megye. A kárenyhítési alapban mintegy 9 milliárd forint áll rendelkezésre az idén a gazdálkodók veszteségeinek csökkentésére.

Várhatóan augusztusban érkeznek a lakossághoz az első átdolgozott vízszámlák - írja a Napi Gazdaság. Ezeken a számlákon már az alacsonyabb vízdíj szerepel, és feltüntetik azt is, hogy a fogyasztó milyen megtakarítást ért el a rezsicsökkentés miatt. A lap úgy számol: a tarifák július elsejei csökkentése óta egy köbméter vízért nagyjából 600 forintot kell fizetni, ennek majdnem fele az államhoz és a Fővárosi Önkormányzathoz kerül, de a többin osztozó víz- és csatornázási művek is önkormányzati tulajdonban állnak.

Holnapra nyolc megyére már a legmagasabb fokú, piros, további hétre és a fővárosra narancssárga figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a tartós hőség miatt. Holnap északkelet kivételével 25-28 fok közötti átlaghőmérséklet valószínű. Vasárnap a hőmérsékleti maximum már az ország nagy részén 35 fok fölött alakul, hétfőn pedig a déli tájakon elérheti, sőt meg is haladhatja a 40 fokot. Az országos tisztifőorvos hétfő éjfélig meghosszabbította és a legmagasabb fokúra, harmadfokúra emelte a hőségriadót.

Spanyolországban részlegesen újraindult a közlekedés a szerdai vonatszerencsétlenség által érintett vonalon. A vizsgálatok jelen állása szerint a 78 halálos áldozatot követelő tragédia valószínűleg sebességtúllépés miatt következett be. A sajtó a mozdonyvezető rádióbeszélgetésére hivatkozva azt jelentette, hogy a szuperexpressz a kisiklás előtt egy kanyarban a megengedett maximális óránkénti 80 kilométeres sebesség helyett 190-nel haladt.

Egyiptomban a főügyészség elrendelte Mohammed Murszi megbuktatott elnök 15 napos őrizetbe vételét. A politikust kémkedéssel vádolják, illetve azzal, hogy kapcsolatban állt a Hamász radikális szervezettel, amely 2011-ben segített neki megszökni a börtönből.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×