eur:
392.91
usd:
366.41
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Kötelezettségszegési eljárás indult a telefonadó miatt - a nap hírei

Nem kívánja módosítani a Brüsszel által vitatott telefonadót Magyarország. Nem csúszik az elektronikus útdíjszedési rendszer kiépítése, a szaktárca szerint a beruházás július elsejére elkészül. Új tagsági szerződésről tárgyalna az unióval Nagy-Britannia.

Magyarország nem kívánja módosítani a távközlési adóról szóló törvényt. A kormány álláspontja szerint az Európai Bizottság által vitatott intézkedés teljes mértékben megfelel a közösségi jognak. A Nemzetgazdasági Minisztérium arra reagált, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a telefonhívásokra és a szöveges üzenetekre kivetett adó miatt. Brüsszelnek ugyanazok az aggályai, mint a 2010 őszén bevezetett távközlési különadóval. Egy uniós irányelv értelmében ugyanis a távközlési adókat a kormányoknak vissza kell forgatniuk a szektorba, vagyis annak működtetésére, hálózatfejlesztésre kell fordítaniuk. Brüsszeli források szerint azonban az uniós testület úgy véli, hogy a magyar kormány a költségvetési egyenleget szeretné az adóbevételekből javítani. A kormánynak két hónapja van arra, hogy a bizottság kérésének megfelelően megszüntesse az adónemet, illetve módosítsa a törvényt, vagy elküldje a válaszát Brüsszelnek.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára szerint nem csúszik az elektronikus útdíjszedési rendszer kiépítése, a beruházás július elsejére elkészül. Vályi-Nagy Vilmos közölte: az állam mindenben a jogszabályoknak megfelelően fog eljárni. A kormányfő korábbi bejelentéséhez azt fűzte hozzá: Orbán Viktor nem azt mondta, hogy nem lesz közbeszerzés, csak azt, hogy olyan tendert nem írnak ki még egyszer, amilyen az előző volt. --- A miniszterelnök a kormány vásárosnaményi, kihelyezett ülése után jelentette be, hogy a nyertes Getronics visszalépése után a kabinet úgy döntött: nem ír ki új tendert az elektronikus útdíjszedési rendszer megvalósítására, azt az állam saját hatáskörében valósítja meg.

Munkacsoportot hozott létre a kormány az adóhatóság részvételével, hogy megvizsgálja, hogyan válhatnának követhetőbbé a külföldre kerülő magyar pénzek. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár azt is közölte, hogy idén és jövőre a kormány nem tervez érdemi változtatásokat az adórendszerben. A nemzetgazdasági tárca és az adóhatóság javaslatot tesz a kormánynak arra, hogy milyen bejelentési kötelezettsége legyen a vállalatoknak vagy magánszemélyeknek az uniós gyakorlattal összhangban.

A vártnál 1-2 százalékkal kevesebb adót szedett be tavaly az adóhatóság - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a NAV elnökhelyettese. Varga Árpád úgy fogalmazott: az elmaradásnak részben objektív okai vannak, mert ha a gazdaság nem nő, akkor az adóbevételek sem az elvártnak megfelelően folynak be. A Nemzeti Adó és Vámhivatal elnökhelyettese hangsúlyozta: az áfa-bevételek mintegy 100 milliárd forinttal maradtak el. Hozzátette: az évközbeni változások miatt a legnagyobb elmaradás a pénzügyi szervezetek különadójánál volt. A NAV elnök-helyettese azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy elindul-e a pénztárgépek ellenőrzése az eredetileg tervezett április elsejétől. Mint mondta: meg kell várni az ügyben Brüsszel álláspontját, valamint a szakmai szervezetekkel is egyeztetni kell még.

Az alapvető jogok biztosa szerint visszamenőleg is ki kellene fizetni a családtámogatásokat. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közölte: Szabó Máté a családok támogatásáról szóló törvény módosítását kérte az emberi erőforrások miniszterétől úgy, hogy a kijelölt nevelőszülő, gyám, vagy egyéb gondviselő utólag arra az időszakra is megkapja a gyermek után járó ellátást, amíg a gyermek családi jogállását rendező eljárás zajlott.

Jövő szerdán tartja újabb ülését a még vitás kérdések rendezésére a kapcsolati erőszak büntetőjogi meghatározásával foglalkozó munkacsoport. Az egyeztetést a civil szervezetek kezdeményezték. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma emlékeztetett arra, hogy a törvénymódosító javaslat már elkészült és a dokumentum hamarosan a kormány, majd a parlament elé kerülhet.

Napokon belül új közbeszerzést ír ki a budapesti agglomerációt május 1-jétől kiszolgáló buszok vásárlására a Volánbusz Zrt. A közlekedési vállalat visszavonta azt a tendert, amelyet azután tett közzé, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízta a Budapesti Közlekedési Központ elővárosi járatainak átvételével.

Meghatározták az idei felsőoktatási keresztféléves képzések ponthatárait, amelyeket a felvi.hu oldalon tettek közzé. A felvételizők a személyes oldalukon is megtekinthetik a ponthatárokat, illetve akik megadták a mobilszámukat, sms-ben is értesítést kaptak az eredményükről.

Újabb művész, Szakonyi Károly Kossuth-díjas író, drámaíró, dramaturg döntött úgy, hogy kilép a Magyar Művészeti Akadémiából. Az alkotó, aki a köztestület Színház- és Előadóművészeti Tagozatának vezetője is volt, az elmúlt hónapok történéseivel, például a Műcsarnok körül kialakult helyzettel, és az akadémia megosztó tevékenységével indokolta döntését. A Kossuth-díjas író úgy fogalmazott, hogy a testület tagjait nem lenne szabad politikai alapon megválogatni.

A brit kormányfő szerint Nagy-Britannia nem akar hátat fordítani az Európai Uniónak, hanem a közösség versenyképesebbé, nyitottabbá, rugalmasabbá tételét sürgeti. David Cameron a davosi Világgazdasági Fórumon közölte: London egy új, az Egyesült Királyságnak is megfelelő tagsági szerződésről akar tárgyalni az unióval. David Cameron szerdán bejelentette: Nagy-Britannia a 2015-ös parlamenti választások után népszavazáson dönthet arról, hogy továbbra is az Európai Unió tagja maradjon-e.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×