eur:
392.98
usd:
366.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Mikor lesz minden sportpályán defibrillátor?

2008 nyarán határozták el, hogy minden sportpályán lesz defibrillátor. Az elképzelésből azóta gyakorlatilag semmi sem valósult meg.

Gyenesei István, a Gyurcsány-kormány önkormányzati minisztere, akkor a sportért felelős tárcavezető Kolonics György 2008. augusztus 5-i halála után, egy a Magyar Sport Házában tartott rendezvényen 50 defibrillátort adott át sportszervezetek, sportlétesítmények és megyei sportorvosi rendelők részére. Ezzel párhuzamosan meghirdette azt a programot, hogy minden sportpályán legyen újraélesztő készülék.

Az InfoRádió úgy tudja, a nagyszabású terv ma ott tart, hogy az idei évre előirányozták a sportpályák és sportesemények sürgősségi ellátási rendjére vonatkozó szabályozás, illetve a kapcsolódó fejlesztési programok véglegesítését. Ha ez kész, akkor határozzák meg, hogy mely létesítményekben, illetve rendezvényeken kell mindenképp lennie defibrillátornak.

Az Országos Sportegészségügyi Intézet a magyar sportolók számára akkor biztosít versenyengedélyt, ha egy szigorú protokoll szerinti kivizsgáláson esnek át. Válogatott szintű sportolóknál még szigorúbb és teljesebb a vizsgálatsor.

A nyári, londoni ötkarikás játékok előtt az olimpiai és paralimpiai sportolók rendszeres sportegészségügyi szűrővizsgálatokon és teljesítménydiagnosztikai vizsgálatokon is részt fognak venni - a Magyar Olimpiai Bizottság keretének terhére - tudtuk meg.

A sportért felelős államtitkárság tájékoztatása szerint tavaly kezdték, és idén folytatják az újraélesztési tanfolyamok működtetését. A tervek szerint az ezen való részvételt edzők számára kötelezővé tennék - azt azonban egyelőre nem tudni, hogy mikor. Pedig a helyes újraélesztés elsajátítása az InfoRádió által megkérdezett szívgyógyász, Matos Lajos szerint is alapvető jelentőségű lenne.

Az InfoRádió megtudta, hogy a kormány az élsportolók kiemelt ellátásával kapcsolatos sportegészségügyi feladatok megvalósításához összesen több mint 78 millió forintot csoportosított át 2011-ben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×