eur:
392.87
usd:
366.09
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Antall József, buszok és a kultúrpolitika - napirend előtti témák

Iskolaigazgatói kinevezések, kultúrpolitika és fővárosi buszjárat-üzemeltetés - a többi között ezek kerültek szóba az Országgyűlés napirend előtti felszólalásaiban.

Lamperth Mónika az MSZP részéről a közoktatási intézmények élén az elmúlt időszakban történt vezetőváltások módját kritizálta. Mint mondta: ezek a személyi döntések már nála is kiverték a biztosítékot. Ha trehányság, akkor azért, ha hatalmi arrogancia, akkor azért, de a szocialista képviselő szerint a kabinet teljesen alkalmatlan a kormányzásra.

Szabó Erika államtitkár a kormány részéről hangsúlyozta: az intézményvezetői posztok pályázati kiírásai jogszerűek voltak, csak a törvényi szabályozás nem volt egyértelmű, épp ezért - hogy a kinevezett vezetőket ne érhesse támadás - kilenc megyében megismétlik a pályázatot, az érintett iskolákban pedig meghosszabbították a korábbi vezetők megbízását.

Varga István a Fidesz részéről arról emlékezett meg, hogy 80 éve született Antall József, a harmadik Magyar Köztársaság első miniszterelnöke.

Pálffy István, a KDNP részéről - miután április 1-je óta az uniós polgároknak lehetőségük van az európai polgári kezdeményezés révén különböző ügyeket az uniós törvénykezés elé vinni - úgy fogalmazott: a nemzetpolitikának támogatnia kell azokat a polgári törekvéseket, amelyek az európai bizottság elé kívánják vinni a nemzeti közösségek autonómiájának ügyét.

Győri Enikő, a Külügyminisztérium államtitkára úgy vélte: erősíteni kell a közösségi intézmények demokratikus legitimációját, az európai polgári kezdeményezés pedig - amelyhez egymillió aláírást kell összegyűjteni minimum hét tagországból - mérföldkő lehet ebben. De emlékeztetett arra is, hogy jogszabályalkotást csak valóban uniós ügyekben lehet kezdeményezni.

Karácsony Gergely az LMP részéről az elmúlt két év kultúrpolitikai döntéseit kritizálta. Mint mondta: a magyar nemzeti kultúra a második Orbán-kormánytól kevesebb pénzt, több politikát és kevesebb koncepciót kapott.

Győri Enikő a kormány részéről az ellenzéki képviselő által említett példákra részletesen reagált és elmondta, hogy József Attila szobra vissza fog kerülni a Kossuth térre, a közgyűjtemények kapcsán a legfontosabb, hogy a gyűjteményeket sajátosságaiknak megfelelően kezeljék, a kulturális pályázati keret pedig épp nemrég bővült 10 milliárd forinttal az Új Széchenyi-terv keretében.

Bödecs Barna, a Jobbik képviselője elfogadhatatlannak tartotta a fővárosi buszüzemeltetés kiszervezését, és azt is, hogy a három pályázó közül - amely megfelelt a pályázati kiírásoknak - kettő a politikus szerint átláthatatlan tulajdonosi körrel bír. Követelte, hogy vonják vissza a tendert és írják ki úgy, hogy hazai gyártók is elindulhassanak rajta.

Az ülést vezető Jakab István, az Országgyűlés alelnöke bejelentette, hogy a kormány képviselője írásban ígért választ, majd lezárta a napirend előtti felszólalásokat.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×