eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Több százezren tüntetnek a kormány mellett

A Belügyminisztérium szerint négyszázezren, a szervezők szerint egymillióan demonstráltak a kormány mellett szombaton Budapesten.

A Hősök teréről elindult tömeg élén a Békemenet Magyarországért elnevezésű megmozdulás szervezői, mások mellett Bayer Zsolt közíró, Bencsik András főszerkesztő és Széles Gábor nagyvállalkozó haladt egy kifeszített molinót tartva, amelyre magyarul és angolul az volt írva: "Nem leszünk gyarmat". Közben olyan sokan csatlakoztak a résztvevőkhöz, hogy a szervezők a tömeg közepére kerültek. Amikor a menet elérte a Parlament főbejárata előtti teret, a már ott korábban összegyűltek tapssal köszöntötték az érkezőket.

Bencsik András, a Magyar Demokrata című lap főszerkesztője a Parlament előtti Kossuth Lajos téren egy emelvényről szólva a tömeghez azt mondta: egymillióan vesznek részt a megmozduláson. Ezután megköszönte mindenkinek a részvételt, és fantasztikusnak nevezte az összefogást. Jelezte, hogy amikor a menet eleje megérkezett a Parlament előtti térre, a tömeg vége még az Andrássy úton, az Oktogon közelében járt.

Bayer Zsolt közíró, a Fidesz alapító tagja a Kossuth téren arról beszélt, hogy tüntetésük azt üzeni: "ez a kormány nincs egyedül". Azt mondta: Magyarország negyven évet várt Európára, de - megismételve az általuk vitt molinó feliratát-, hangsúlyozta: "nem leszünk gyarmat".

Bayer Zsolt az MTI-nek a Kossuth téren azt mondta: szerinte több százezren lehetnek, de nem tudja pontosan megbecsülni, hogy mennyien vehettek részt a megmozduláson, mivel színültig megtelt a tér és az Alkotmány utca, miközben a tömeg vége még az Andrássy úton haladt. Hozzátette: minden várakozását felülmúlta a rendezvény. Nem tervezik, hogy minden héten kivonulnak, de jelezte, "ha ok van rá, akkor újra összegyűlnek".

Széles Gábor nagyvállalkozó, az Echo Tv és a Magyar Hírlap tulajdonosa a televíziójának nyilatkozva azt mondta: ez az évtized legnagyobb megmozdulása, és lehet, hogy 1956 óta nem volt ekkora tüntetés Magyarországon.

A Belügyminisztérium esti közleménye szerint a civilek által szervezett "békés, jó hangulatú eseményen közel négyszázezren vettek részt", rendőri intézkedés nem történt.

Miután a tömeg elhagyta a Kossuth teret, este negyed nyolc után újra megindulhatott a közúti forgalom, és ismét teljes hosszában járt a 2-es villamos.

A közterület-fenntartók megkezdték a tér takarítását, és rendőrök segédkeztek a hátrahagyott több száz még parázsló fáklyák és mécsesek eloltásában.

A békemeneten részt vett emberek tömege zsúfolásig megtöltötte a 2-es metró Kossuth téri állomását, de sokan indultak gyalogosan is haza, a környező utcákon át - jelentették az MTI tudósítói.

A békemenet befejeztével egyidőben véget ért a Parlament közelében lévő Vértanúk terén tartott, szintén kormánypárti demonstráció is, amelyet a Magyarok Szövetsége tartott néhány száz ember részvételével.

Schmitt Pál ellen tüntettek a Dísz téren

Schmitt Pál lemondását követelte néhány ezer tüntető a Magyar Köztársaság Barátai nevű Facebook-csoport felhívására a Budai Várban, a Dísz téren.

Az Ünnepélyes diploma(f)osztó elnevezésű rendezvényre érkezők szerint az államfőnek azért kellene távoznia, mert az őt ért plágiumvád miatt méltatlanná vált hivatalára.

A Dísz teret félig betöltő tömeg előtt civil szervezetek képviselői egyebek mellett arra szólították fel Schmitt Pált, hogy oszlassa fel az Országgyűlést, és mondjon le hivataláról. A tüntetés az Index tudósítása szerint fél hat előtt véget ért.

Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×