eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Állami segítséget a Kodály Központnak és a Zsolnay negyednek

Félmilliárd forint állami támogatáshoz juthat jövőre a pécsi önkormányzat a Kodály Központ és a Zsolnay negyed működtetéséhez - jelentette be Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere.

Pécs országgyűlési képviselői több minisztériumnál tett hosszas tárgyalások után érték el, hogy a jövő évi költségvetésben szerepeljen a városnak az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) új intézményeinek fenntartására biztosított összeg - mondta Páva Zsolt. Hozzátette: az 500 millió forintos támogatás áthidaló megoldás addig, amíg az állami fenntartásba vétel jogszabályi keretei tisztázódnak. Ez utóbbira 2012-ben lehet számítani.

Hoppál Péter, a város fideszes országgyűlési képviselője kiemelte: a félmilliárd forintot az önkormányzat kapja, de csak a Zsolnay negyedet és a Kodály Központot is működtető Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. támogatására fordíthatja a pénzt. Az összeg odaítéléséről a parlament a költségvetés zárószavazásán dönt.

Páva Zsolt még januárban jelentette be, hogy a kormány nemzeti fenntartásba veszi az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program egyik nagyberuházásaként épült intézményt. Azóta a pécsi országgyűlési képviselők rendszeresen tárgyaltak a kormány tagjaival az állami fenntartás lehetőségeiről.

Mivel a Kodály Központ működésének állami finanszírozása a tervekkel ellentétben hosszú hónapokon át nem valósult meg, a létesítmény zavartalan működtetéséhez a pécsi önkormányzatnak kellett pótlólagos forrást biztosítania a jelenlegi fenntartó számára. A város száz százalékos tulajdonú társasága, a Zsolnay Örökségkezelő Kft. novemberben 45 millió forintot kapott, elsősorban a hangversenyterem idei fenntartásához. A társaság idén a pótlólagos forrással együtt valamivel több mint 500 millió forintos önkormányzati támogatásban részesült.

A mintegy 6 milliárd forintból épült és tavaly decemberben átadott 11 ezer négyzetméteres Kodály Központ a Dél-Dunántúl legnagyobb, ezer embert befogadó multifunkcionális hangversenyterme és kulturális rendezvényhelyszíne. Idei működése során a tervezett 50 ezerrel szemben 67 ezer látogatót fogadott.

Hangversenytermének akusztikájáról korábban a Pannon Filharmonikusok zeneigazgatója mellett elismerően szólt több neves zenész és hangtechnikus. A létesítményben átlagosan két-három naponta rendeznek koncerteket, konferenciákat. A Zsolnay negyed a pécsi EKF több mint 11 milliárd forint költségvetésű beruházása, egyben Közép-Európa legnagyobb ipariműemlék-rekonstrukciója volt, amelynek révén öt hektáron 40 ezer négyzetméternyi épület felújításával Magyarország egyik legnagyobb kulturális központja jött létre.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Hívjuk bárhogy is, a fenntarthatósági, ESG tényezők mára elválaszthatatlan részeivé váltak a vállalati stratégiáknak. Ezen belül is fontos az e-autók térnyerése, ám e téren újabb paradigmaváltás következett be: a kínai e-autók immár a magyar piacon is tarolnak. De vajon az ázsiai cégek is ugyanolyan környezettudatosak ESG téren, mint nyugati versenytársaik? Miért szó szerint lényeges az ESG Lényegességi Jelentése, és mit jelent mindez egy környezettudatos cégvezető számára?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×