eur:
394.45
usd:
370.71
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Mi történt az uniós nagybizottság ülésén?

Orbán Viktor miniszterelnök múlt héten nem az Országgyűlés uniós nagybizottságában egyeztetett állásponttal érkezett Brüsszelbe, mert olyan nem is volt - állítja az a szocialista képviselő, aki részt vett a testület ülésén.

Az európai uniós nagybizottság az a testület, amelyben az házelnökön és az Országgyűlés alelnökein kívül az európai ügyek parlamenti bizottsága, a külügyi bizottság és a Külügyminisztérium uniós államtitkársága küld egy-egy képviselőt, valamint meghívást kapnak a frakciók is.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben mondott napirend előtti felszólalásának viszontválaszában ennek a nagybizottságnak az ülésére hivatkozva utasította vissza az ellenzék kritikáit.

A kormányfő kiemelte: semmilyen jogi kötelezettsége nincs rá, de úgy gondolta, jobb, ha a teljes parlamenti támogatást maga mögött tudva tárgyal Brüsszelben, és igyekezett a nagybizottságban folyó vitákat ennek jegyében irányítani, ott megegyezésre jutni. Hozzátete: hátbatámadásnak érzi, amit olyan politikusok mondtak el, akik ott szoktak lenni a testület ülésein.

Az InfoRádió megkereste azt a szocialista politikust, aki pártja parlamenti frakcióját képviselte az uniós nagybizottság múlt keddi ülésén. Szabó Vilmos azt állítja, hogy Orbán Viktor semmilyen konkrétumot nem mondott nekik.

Az ülésen tájékoztatást kaptak, de nem hangzott el kormányálláspont, így az ellenzéki pártok véleménye sem hangozhatott el, vagyis a miniszterelnök nem tudott ezzel Brüsszelbe utazni - emelte ki az MSZP-s képviselő.

A miniszterelnök egyébként ugyanezt a testületet, tehát az Országgyűlés Európai Uniós nagybizottságát kérte fel, hogy vegye kézbe az uniós válságkezelő tervekkel kapcsolatos parlamenti viták előkészítését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×