eur:
393.75
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Többszáz háziorvos helyzete veszélyben

Ellehetetleníti a területi ellátási kötelezettség nélküli háziorvosokat az egészségügyi salátatörvénynek az Országgyűlés által hétfőn elfogadott passzusa - állítja egy háziorvos. Az egészségügyi államtitkárság szerint hiába szerepel ez a törvényben, "keresik a módját" annak, hogy az ezer betegnél többet ellátó praxisok megmaradjanak.

A területi ellátási kötelezettség nélküli háziorvosokhoz földrajzi megkötés nélkül bárki bejelentkezhet. Ideális forma ez például a Budapesten élő és dolgozó, de ott bejelentett lakcímmel nem rendelkezők, vagy a lakcím szerint illetékes háziorvossal elégedetlen pácienseknek.

"Az Állami Számvevőszék adatai szerint 354 ilyen praxis van Magyarországon, amely 300-400 ezer beteget lát el. Van olyan orvos, akihez 2800 beteg tartozik - mondta az InfoRádiónak Józsa Terézia háziorvos. Kifejtette: az egészségügyi salátatörvény praxisjogról szóló passzusa ellehetetleníti a területi ellátási kötelezettség nélküli háziorvosokat.

"Megvonják tőlük teljesen a működtetési jogot, vagyis nem rendelhetnek, nem láthatják el tovább azokat a betegeiket, akiket a praxisukba fogadtak. Ha pedig dolgozni akarnak, vállalhatnak munkát a jelenleg ellátatlan praxisokban. Ez azt feltételezi, hogy el kellene hagyniuk a lakóhelyüket" - emelte ki a háziorvos.

Az egészségügyi államtitkár kabinetfőnöke úgy reagált: vizsgálják annak a módját, hogyan maradhatnak meg 2015. december 31., azaz a jogszabály hatálybalépése után is az ezer főnél több beteget ellátó háziorvosi praxisok. Beneda Attila azt mondta, hogy keresik a módját annak, hogy a kisebb területi ellátási kötelezettség nélküli praxisokat hogyan tudják továbbra is működésben tartani. Akár területi ellátási kötelezettséggel rendelkező praxishoz kapcsolnák őket, akár ezek össze is olvadhatnak - tette hozzá.

Azt a kabinetfőnök is elismerte, hogy nem életszerű a jogszabálynak az a része, hogy a működési joggal nem rendelkező háziorvosok a tartósan betöltetlen pozíciókat foglalják el.

"Ez egy lehetőség, hogy egy tartósan betöltetlen körzetbe átmenjenek, nyilván nem életszerű, hogy az ország egyik feléből a másikba valaki átköltözzön."

Beneda Attila szerint a szabad orvosválasztás joga akkor csorbulna, ha a jogszabály már jövő év elején életbe lépne. Három-négy év az orvosoknak és a betegeknek is elegendő lesz arra, hogy megtalálják az ellátás módját - hangsúlyozta.

A törvényt hétfőn 272 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×