eur:
392.76
usd:
366.11
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Drágulhat a kegyeleti és a kéményseprő-ipari szolgáltatás Budapesten

Többet kell fizetni a hulladékkezelésért, a kegyeleti szolgáltatásokért, valamint a kéményseprő-ipari szolgáltatásért január 1-jétől Budapesten, ha a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdán elfogadja az erre vonatkozó javaslatokat.

A hulladékkezelésre vonatkozó előterjesztés megállapítja, hogy az idei várható eredmény a magasabb bevételek és az alacsonyabb költségek miatt összességében 2,61 milliárd forinttal meghaladja a tervezettet; a pénzügyileg realizált eredmény 2,26 milliárd forinttal lesz magasabb. György István, városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes megjegyzi, hogy a rendszert a jelenlegi színvonalon díjemelés nélkül is fenn lehetne tartani, ugyanakkor a házhoz menő szelektív gyűjtési rendszer kialakításához szükséges önrész biztosítása miatt 7,4 százalékos díjemelés indokolt.

Ez azt jelenti, hogy egy négytagú, családi házas övezetben élő család kukáját havi 187 forinttal többért vinnék el egy héten egyszer, mint az idén. A nyitott konténerek ürítése alkalmanként 5264 forint helyett 5655-ba kerülne.

Drágulhatnak a kegyeleti szolgáltatások is, az átlagos emelés mértéke 6,6 százalék lenne.

A javaslat értelmében a hagyományos földbetemetés nettó ára 281.960 forintról 293.389 forintra, a hamvasztásos temetésé 174.459 forintról 178.780 forintra, míg a szórásos temetésé 121.128 forintról 127.444 forintra emelkedne.

A kéményseprő-ipari díjak átlagosan 4 százalékkal emelkednének 2012-ben. Eszerint a kéményellenőrzés, a kéménytisztítás, a műszaki felülvizsgálat működő egyedi kémény esetén 1552 forintba kerülne egy évre, míg a tartalékkéményeké 1000 forintba. Ugyanez a díj gyűjtőkémények esetén 3461, illetve 2269 forint lenne.

Címlapról ajánljuk
Videó a Hamász túszairól: valóság vagy propaganda?

Videó a Hamász túszairól: valóság vagy propaganda?

A Hamász által elrabolt izraeliek körülbelül fele már meghalt Gázában. Ezt állította egy izraeli-amerikai túsz, akinek videóját szerdán tette közzé a Hamász. A felvételt propagandának minősítették – mivel azt Izraelnek a Rafah gázai város ellen készülő támadása előtt adták ki.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×