eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Csak a britek nem támogatják az új uniós szerződést - a nap hírei

Csak az Egyesült Királyság nem támogatja az új uniós kormányközi szerződést. Újra kell tervezni a jövő évi pénzügyeket Magyarországon az eurozóna lassuló gazdasági növekedése miatt - mondta a kormányfő. Darák Péter a jelölt a Kúria, Handó Tünde pedig az Országos Bírósági Hivatal elnöki posztjára. A nap legfontosabb hírei december 9-én.

Az Egyesült Királyság az egyetlen uniós tagállam, amely nem támogatja az új uniós kormányközi szerződést. Herman Van Rompuy, az uniós kormányfői tanács elnöke megerősítette, hogy az esetenként szükséges parlamenti konzultációt követően valamennyi tagállam kész részt venni a gazdasági integráció mélyítését és az adósságválság tartós rendezését célzó új szerződés előkészítésében. A kiszivárgott hírek szerint a csatlakozóknak kötelezően alkotmányba kellene foglalniuk a deficitre és az államadósságra vonatkozó szabályt, emellett automatikus szankciók lépnének életbe, ha egy országban 3 százalék fölé emelkedne a hiány.

Újra kell tervezni a jövő évi pénzügyeket Magyarországon az eurozóna lassuló gazdasági növekedése miatt. Orbán Viktor miniszterelnök a brüsszeli az uniós csúcs után azt mondta, hogy csökkenteni kell a magyar növekedési előrejelzést, és kedvezőtlenebb árfolyamon kell újraszámolni az egész költségvetést. A kormányfő megerősítette, hogy az euróövezet válságának megoldását célzó szerződés a tervek szerint olyan, a szuverenitást súlyosan érintő pontokat tartalmaz, amelyekről az Országgyűlésnek kell döntenie.

Az MSZP és az LMP az uniós kormányközi szerződés támogatására szólította fel a kormányt, a Jobbik ellenzi a megállapodást. Az MSZP arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar gazdaság erősen függ a javaslatot jegyző Németországétól, illetve hogy Budapestnek az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal is meg kell állapodnia a pénzügyi segítségnyújtásról. Az LMP mielőbb parlamenti vitanapot sürget a témában. A Jobbik elutasítja a tagállamok költségvetéseinek közös ellenőrzését és a túlköltekező államok megbüntetését előirányzó német-francia javaslatot.

Darák Péter a jelölt a Kúria, Handó Tünde pedig az Országos Bírósági Hivatal elnöki posztjára. Ez az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának hétfőre tervezett napirendjéből derül ki, amely a parlament honlapján olvasható. Darák Péter, a Legfelsőbb Bíróság bírája, Handó Tünde pedig a Fővárosi Munkaügyi Bíróság elnöke. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács helyébe lépő Országos Bírósági Hivatal elnökét, valamint a Legfelsőbb Bíróság helyébe lépő Kúria elnökét a parlament választja meg kétharmados többséggel kilenc évre. Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága várhatóan hétfőn hallgatja meg a jelölteket, a parlament pedig kedden, titkos szavazással dönthet megválasztásukról.

Átvette kinevezési okmányait és a köztársasági elnök jelenlétében letette a hivatali esküt az újonnan létrejövő Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke. Péterfalvi Attila megbízatása januárban kezdődik, mandátuma kilenc évre szól. Péterfalvi Attila elmondta: az új intézmény megőrzi az adatvédelmi biztosi feladatokat, de működése a korábbiaknál jobban harmonizál majd az uniós joggal.

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság a szolnoki házaspár meggyilkolásával gyanúsított két férfit, miután feladták magukat a nemzeti Nyomozó Iroda budapesti épületében. Közben bebizonyosodott, hogy az eltűnt házaspár holttestét találták meg kedden egy Újszász melletti dögkútban.

Szabadlábra helyezték Aczél Zoltánt, a labdarúgó NB I-ben szereplő Haladás vezetőedzőjét, akit a nemzetközi bundabotrány gyanúsítottjaként hallgattak ki. Aczél Zoltánt tíz nappal ezelőtt a Videoton elleni Magyar Kupa-mérkőzés után vették őrizetbe kötelességszegés és vesztegetés gyanújával. Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője elmondta, hogy a gyanú továbbra is fennáll, de a bíróság szerint nem indokolt a kényszerintézkedés A nemzetközi fogadási csalásokkal kapcsolatban a héten három volt siófoki labdarúgót hallgattak ki gyanúsítottként.

Márta Istvánt, az Új Színház távozó igazgatóját javasolja Páva Zsolt, Pécs polgármestere a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetőjének. A fideszes politikus azt mondta, ha a városi közgyűlés a jövő héten elfogadja az erről szóló előterjesztést, Márta István február 1-jétől töltheti be a tisztséget, megbízatása pedig határozatlan időre szól majd. A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. Pécs olyan kiemelkedő kulturális intézményeinek tevékenységét koordinálja, mint a világörökségi létesítmények, a Zsolnay Kulturális Negyed, a Kodály Központ, valamint a Művészetek és Irodalom Háza.

Horvátországban a hatalommal való visszaélés címén vád alá helyezte a múlt vasárnapi választásokig az országot vezető pártot, három másik jogi személyt és több politikust a szervezett bűnözés elleni hivatal. A gyanúsítottak között van Ivo Sanader volt kormányfő és a Horvát Demokratikus Közösség hat másik politikusa. A vád szerint több mint 46 és fél millió kunát sikkasztottak el állami vállalatoktól a párt választási kampányainak finanszírozására.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×