Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"Szükség van az új munka törvénykönyvére az ország újjászervezéséhez"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormány szerint szükség van az új munka törvénykönyvére és a munka világának újraformálására Magyarország újjászervezéséhez, megújításához - közölte a kormányszóvivői iroda szombaton az MTI-vel.

Mint írják, a kormány álláspontja világos: "akik ez ellen tüntetnek azok a régi, torz rendszerek fennmaradásában érdekeltek."

Hangsúlyozzák, a kormány továbbra is elismeri minden munkavállaló, illetve szervezet alkotmányos jogait.

A kormány pénteken megállapodott a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletekkel az új munka törvénykönyvének, a kollektív munkavállalói jogokra és a munkaviszonyra vonatkozó részeiről - emlékeztetnek.

Az érdek-képviseleti konföderációk közül az eseményen az MSZOSZ, a LIGA és a Munkástanácsok vettek részt.

A közleményben azt írják: Magyarországnak szüksége van egy új munka törvénykönyvre, amely segíti az új munkahelyek megteremtését, védi a meglévőket és a rugalmas munkavállalói formák megteremtésével növeli a foglalkoztatottságot. Hozzáteszik: a régi elavult szabályozás helyett az új törvénykönyv Európa egyik legversenyképesebb munkajogi szabályozását hozza létre, és biztosítja a szakszervezetek működési feltételeit, valamint az új szabályozással megakadályozza a bércsökkentés lehetőségét.

A kormány továbbra is kitart a nyílt tervezés és a nyílt törvényalkotási folyamat mellett. Ahogyan eddig is, úgy a jövőben is mindent megtesz a tárgyalások és a szakmai konzultációk folytatására. A gazdaság nem erősíthető meg a foglalkoztatottság bővítése nélkül - olvasható a kormányszóvivői iroda kommünikéjében.