eur:
392.41
usd:
365.54
bux:
66758.21
2024. április 26. péntek Ervin

Vámkivetéssel - a környezetvédelemért

Aktivisták és egyes tudósok szerint be kellene számítani egy-egy ország szén-dioxid-emissziójába az importcikkekben "elrejtettet" is. Az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia szerint a szén-dioxid-kibocsátás 26 százaléka származik világszerte az ilyen termékek előállításából.

Vannak, akik nemcsak azért kampányolnak, hogy a gazdagabb országok lakosai és kormányai otthon mérsékeljék az üvegházi gázok kibocsátását, hanem azért is, hogy szén-dioxid-kibocsátásba számítsák be az importált áruk gyártása során, külföldön a légkörbe került gázt is.

A Carbon Trust nevű, klímavédelmi kérdésekkel foglalkozó szervezet szerint például Nagy-Britannia emisszió-visszafogási törekvéseit 2025-re "kiolthatja" az import termékek gyártása és szállítása során a felszabaduló szén-dioxid és más üvegházi gázok. Azaz, amit a britek nem engednek az atmoszférába otthon, azt megteszik azzal, hogy importtermékeket vesznek.

A kutatók egy csoportja azt akarja, hogy az összes ország adja közre az úgynevezett "rejtett gázkibocsátásról" szóló statisztikáit.

Glen Peters, az amerikai akadémiai jelentést jegyző, Cicero-kutatócsoport vezetője azt mondta a BBC-nek, hogy "a fejlett országok bizonyos mértékben álomvilágban élnek, amikor az emisszió-visszafogás kerül szóba, legyen ez az emisszió otthon a légkörbe engedett üvegházi gáz, vagy kereskedelmi termékek útján külföldre kiszervezett kibocsátás".

A Cicero-csoport 113 ország, 57 gazdasági ágazatának adatai alapján állított össze jelentést az 1990 és 2008 közötti "rejtett szén-dioxid-kibocsátásról".

Úgy találták, hogy míg 1990-ben az exportcikkek gyártása és szállítása a globális emisszió 20 százalékáért volt felelős, addig 2008-ban már 26 százalékáért.

A legtöbb fejlett ország nem saját szén-dioxid-kibocsátását növelte, hanem a fokozott export útján járult hozzá jobban - a kutatók szerint - a globális felmelegedést elősegítő gázok légkörbe juttatásához. A Carbon Trust számítási módszere szerint például, Nagy-Britannia nemhogy csökkentette az üvegházi gázok légkörbe engedését - ahogy politikusai állítják -, hanem növelte azt.

A nyugati fogyasztókat a különböző nyomásgyakorló csoportok rendszeresen emlékeztetik arra, hogy öntudatosabb magatartással kell segíteniük a klímaváltozás elleni harcot. Kérdés, mit tehetnek a külföldön megtermelt áruk kérdésében, főleg, ha a gyárak nagy része mára már Kínába, vagy más országokba költözött.

Az amerikai kutatók szerint újfajta vámokat kellene kivetni az olyan országok termékeire, amelyek nem szabályozzák a szén-dioxid-kibocsátást. Azaz megdrágulhatnak az olcsó importtermékek, ami általában a kevéssé pénzes fogyasztóknak jelent majd nehézséget.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×