eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Egyszerűbb lesz idénymunkát vállani

Mivel az Országgyűlés már elfogadta, akár már július 15-től hatályba léphet az idénymunkát szabályozó új rendelet - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium. A közlemény szerint az eddigi jogszabály életszerűtlen, bürokratikus és bonyolult volt, az újjal viszont az alkalmi és az idénymunkások legális munkavállalása egyszerűsödik.

Nem kell például minden nap alkalmi munkavállalói szerződést kitölteni, a bejelentést elektronikus úton is el lehet majd intézni - hívja fel a figyelmet a közlemény.

Az alkalmi munkavállalás több százezer embert érint Magyarországon, a megszavazott törvény szerint a mezőgazdasági idénymunkások után napi 500 forint adót kell fizetniük a munkáltatóknak.

Ezt eddig a nettó munkabér alapján számolták ki, annak 30 százalékát kellett megfizetni adóként. A változás nyomán 1.500 forintos nettó napidíj fölött már több marad a munkáltatónál az eddigiekhez képest.

Az alkalmi munkások után napi 1.000 forint lesz a járulék összege. Egy naptári évben 120 napnál nem lehet több az idény- és alkalmi munka időtartama együttesen, ha valakit egy helyen többször is alkalmaznak így.

Az alkalmi munkások létszámát az adott helyen főállásban foglalkoztatottak számához kötik. Ott, ahol főállásban legfeljebb öten vannak, 2 alkalmi munkás lehet, 6 és 20 fő között 4, 20 fő felett pedig legfeljebb 20 százalékos lehet az alkalmi dolgozók aránya.

Az egyszerűsített foglalkoztatást az Ügyfélkapun, SMS-ben, egy kód segítségével vagy telefonos ügyfélszolgálaton jelenthetik be a munkáltatók, ha előtte ők és a munkások is regisztráltatják magukat az Ügyfélkapun.

Ezzel együtt megszűnik a kötelező alkalmi munkavállalói szerződés, de aki szeretné, maradhat ennél a megoldásnál.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×