eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Közös jövőt építene a roma főpolgármester-jelölt

Romák és nem romák közös jövőjét segítve főpolgármester-jelöltként indulna az őszi önkormányzati választáson a Roma Polgári Tömörülés elnöke. A politikus az InfoRádióban elmondta: a romák helyzetét nem kulturális vagy szociális, hanem nemzetgazdasági és stratégiai kérdésként kell kezelni.

Magyarország és Budapest történetében először méretné meg magát roma származású magyar főpolgármester-jelölt - jelentette ki Makai István, aki bevallása szerint a remény és a változás pártján áll.

A Roma Polgári Tömörülés elnöke a romák és a nem romák közös jövőjében, illetve a kölcsönös tiszteleten alapuló összefogásban hisz. Meggyőződése szerint mindkét oldalon meg tud szólítani szavazókat a programjával. Célja, hogy olyan változásokat hozzon a főváros közéletébe, amelyek döntően megváltoztatják azt - tette hozzá.

Makai István úgy véli, a változásnak először a fejekben és a szívekben kell megtörténnie, és nem szabad belenyugodni abba, hogy akik mélyre jutottak, azoknak ott is kell maradniuk.

Az elmúlt húsz évben csak rossz irányba változott a romák helyzete. Nagy részüknek nincs munkája, a társadalmi feszültségek pedig egyre nőnek körülöttük - folytatta az elnök.

A Roma Polgári Tömörülés ezért a munkahelyteremtés és a tanulási lehetőségek elősegítését tűzte ki céljául - fejtette ki Makai István. Szerinte az új kormány programjában sok pozitívum található, de az elnök szeretné megismerni azokat a pontokat is, amelyek segíthetik a romák felemelkedését.

Lényeges kérdés, hogy stratégiai pontként kezeli-e a romák helyzetét a kormányprogram, vagy pedig a szociálpolitika, esetleg a kultúra témakörébe próbálják beilleszteni - jegyezte meg az elnök, aki szerint a romák bevonása a munkaerőpiacra nemzetgazdaságnak is érdeke.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×