eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A Fidesz szerint az emberek akaratának megfelelő ütemben halad a Nemzeti Együttműködés Rendszerének felépítése

Ma újraindult a személyszállítás több korábban bezárt vasútvonalon. A Fidesz szerint az emberek akaratának megfelelő ütemben halad a Nemzeti Együttműködés Rendszerének felépítése. Budapesten 70 embert állított elő a rendőrség feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvétel szabálysértése miatt. A holokauszt áldozataira emlékeztek a szombathelyi deportálások 66. évfordulóján a vasi megyeszékhelyen.

Ma újraindult a személyszállítás több korábban bezárt vasútvonalon. Székesfehérvár-Komárom, Zirc-Veszprém, Pápa-Csorna, Karcag-Tiszafüred és a Lajosmizse-Kecskemét szakaszokon, összesen mintegy 210 kilométeren járnak ismét a vonatok. Az utasok átmenetileg napi 2-6 járatra számíthatnak, a végleges menterendeket decemberre alakítja ki a szaktárca. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a zirci vasútállomáson tartott ünnepségen , a civil ellenállás egyik jelképének nevezte a vasúti személyszállítás megszüntetése elleni tiltakozást. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a pápai átadási ünnepségen arról beszélt, hogy legkésőbb ősszel a parlament elé kerülhet a közösségi közlekedés megújításának teljes, már elkészült stratégiája. Beszámolt arról is, hogy a most megnyílt öt vonalon túl az év végéig további vasúti szakaszokat nyitnak meg

A Fidesz szerint az emberek akaratának megfelelő ütemben halad a Nemzeti Együttműködés Rendszerének felépítése. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője közleményében emlékeztetett: a költségvetési szférában bevezetendő fizetési plafon, a végkielégítések megadóztatása, 10 adófajta eltörlése, a vállalkozások adójának csökkentése, valamint a bankadó kivetése a közös felelősségvállaláson alapuló és a közteherviselést megvalósító gazdasági rendszerhez vezetnek. Az MSZP szerint újabb nagy átverést készítenek elő a kis- és közepes jövedelműek számára a pénteken benyújtott törvényjavaslatok. Lendvai Ildikó közleményében azt írta: az emberek adója nem csökken, járandóságaik és jogaik egy része csorbul, és növekszik lakáshitelük törlesztőrészlete. A pártelnök úgy vélte: átverést jelentenek az új örökösödési szabályok is, a végkielégítések 2 millió forint feletti részének elvonása pedig már érintheti az átlag körül keresőket is.

A Magyar Távirati Iroda információi szerint Budapesten 70 embert állított elő a rendőrség feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvétel szabálysértése miatt. A fővárosi Erzsébet téren a Magyar Nemzeti Gárda tartott megemlékezést az egy évvel ezelőtti demonstráció feloszlatásának évfordulóján. A teljes védőfelszerelést viselő rendőrök többször is bevonultak a térre, de a sorfalat álló emberek egymásba kapaszkodva megakadályozták őket. A megmozduláson Vona Gábor a Jobbik parlamenti frakciójának vezetője arról beszélt, hogy szerinte a kormány nem a fontos ügyekkel foglalkozik: az elmaradt ígéretek közé sorolta az elszámoltatást és szólt arról is, hogy a médiára vonatkozó törvénymódosításokkal - szerinte - a Fidesz médiabirodalmat épít.

A holokauszt áldozataira emlékeztek a szombathelyi deportálások 66. évfordulóján a vasi megyeszékhelyen. A szombathelyi zsidó hitközség imaházában tartott gyászmegemlékezésen, Aliza Bin-Noun, Izrael magyarországi nagykövete úgy fogalmazott: egyértelmű határt kell szabni a gyűlöletbeszéd és a szólás szabadsága között, ebben pedig - szerinte - komoly felelősségük van a közvéleményt formáló médiumoknak, a politikusoknak és a civil szervezeteknek egyaránt. Hende Csaba honvédelmi miniszter a megemlékezésen kijelentette: nem fogják eltűrni az "ordas eszmék" legkisebb megnyilvánulását sem, ez ellen minden területen fel fognak lépni a politika és a jog eszközeivel is.

Falunapi ünnepség közben tört rá a vihar a Szolnok megyei Jászladányra, a katasztrófavédelmi igazgatóság szerint többen megsérültek. A tornádószerű szél 500 lakóingatlanban és több önkormányzati épületben okozott kárt, két családot megrongálódott házukból azonnal ki kellett költöztetni. A település polgármestere közölte: húsz percig szakadt a jégeső és tombolt a vihar. Dankó István hozzátette: A kárt 50 millió forintra becsülik.

Lezuhant egy vitorlázó repülőgép Hódmezővásárhely határában; a gépet vezető nő könnyű sérüléseket szenvedett. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője közölte: a 21 éves budapesti nő egy versenyen vett részt, amikor Hódmezővásárhely közelében felakadt a gépe a villanyvezetékben, és lezuhant. A nő egy közeli tanyán kért segítséget.

Szlovákiának és Magyarországnak is bizonyos engedményeket kell tennie, ha azt akarja, hogy javuljanak a két állam kapcsolatai - közölte a HÍD-MOSZT elnöke a szlovák közszolgálati televízióban. Bugár Béla hangsúlyozta: a két ország politikusainak fel kell térképezniük a megoldandó feladatokat, és meg kell állapodniuk egy menetrendben. Szerinte mindkét oldalon voltak olyan lépések a múltban, amelyek hozzájárultak a kapcsolatok romlásához. Szlovákia esetében példaként az államnyelvtörvényt említette.

Romániában a nehézségekkel együtt is vállalja a kormányzati szerepet az RMDSZ. Markó Béla miniszterelnök-helyettes Marosfőn, a Magyar Ifjúsági Értekezlet rendezvényén azt mondta: mélyreható reformokkal lát esélyt a decentralizáció végrehajtására és a közigazgatás átalakítására. A politikus arra utalt, hogy a Demokrata Liberális Párt és az RMDSZ alkotta kormánykoalíció az elmúlt időszakban rendkívül szigorú megszorító intézkedéseket hozott. Ennek értelmében 25 százalékkal kellett csökkenteni az állami alkalmazottak bérét, és mivel az alkotmánybírósági határozat miatt meghiúsult a nyugdíjak 15 százalékos csökkentésének terve, ezért 19-ről 24 százalékra kellett emelni az áfa értékét. Közben újabb hitelrészletet folyósított Romániának a Nemzetközi Valutaalap. Az igazgatótanács döntése értelmében a 913,2 millió eurót azonnal át is utalták. Romániában szerdán írta alá az államfő azt a takarékossági csomagot, amely feltétele volt a Nemzetközi Valutalap hitelének.

Nagy-Britanniában kiadásaik 40 százalékos csökkentéséről szóló tervek összeállítását kérte a pénzügyminisztérium a többi tárcától. A brit sajtó értesülései szerint a költségvetési konszolidációért felelős pénzügyminiszter-helyettes a hétvégén küldte szét a kérést. Danny Alexander ugyanakkor emlékeztetett: ez nem azt jelenti, hogy a pénzügyi tárca minden minisztériumtól költségvetésének 40 százalékos lefaragását kéri. A májusi választásokon hatalomra került konzervatív-liberális brit kormány lendületes költségvetési konszolidációs programot hirdetett. Ennek fő pontjai között szerepel, hogy a hazai össztermékhez mért brit államháztartási hiány a jelenlegi pénzügyi évre várt 10,1 százalékról 2016-ra 1,1 százalékra csökken.

Nigériában kiszabadult az emberrablók fogságából az a 12 európai tengerész, akiket pénteken hurcoltak el fegyveresek az olajban gazdag Niger-delta közelében. A térségben, amely az afrikai kontinens legnagyobb olaj- és gázipari központja, gyakoriak az emberrablások, évente több száz hasonló eset történik. Az áldozatok többségét általában a váltságdíj kifizetése után sértetlenül szabadon engedik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×