eur:
392.85
usd:
366.2
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Hárommiliárdos csalás áll a Bajcsy-Zsilinszky úti rendőrségi razzia mögött

A rendőrség gyanúja szerint mintegy hárommilliárd forintnyi kárt okozott "álbróker tevékenységgel" az a cég, amelynek budapesti, Bajcsy-Zsilinszky úti irodájában kedden házkutatást tartottak és öt embert őrizetbe vettek. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) közölte, hogy azonnali hatállyal törölte a felügyeleti nyilvántartásból a Capital Groups nevű befektetőcéget.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) tájékoztatása szerint a PSZÁF egy korábbi felügyeleti eljárás során feltárt adatok alapján tavaly feljelentést tett. A célvizsgálat egy csehországi bejegyzésű, budapesti székhelyű, értékpapír-kereskedelemmel foglalkozó cégnél zajlott - olvasható a rendőrség honlapjára feltett közleményben.

Mint írták, az eljárás eddigi adatai alapján megalapozott annak gyanúja, hogy a brókercég kereskedelmi tevékenység látszatát keltve tévesztett meg több magánszemélyt és gazdasági társaságot. A csalók azt ígérték a befektetőknek, hogy 150 ezer USA-dollár befektetésével a világ tőzsdéin jegyzett cégekben szerezhetnek tulajdonrészt, s a részvények adásvételével extra profitra tehetnek szert.

Az álbrókerek valódi célja az volt, hogy a befektetők minél több tőzsdei tranzakcióra adjanak nekik megbízást, ők pedig tranzakciónként rendkívül magas jutalékot vontak le a már befizetett, 150 ezer dolláros induló befektetésből. A tranzakciókkal járó jutalékok összege egy idő után felemésztette a befektetők befizetéseit, így nem hogy extra profitra tettek volna szert, még hatalmas anyagi kár is érte őket - közölte a rendőrség.

A nyomozók a házkutatás keretében eddig lefoglaltak egy nagy teljesítményű szervert, melyen az elkövetők rögzítették a cég teljes üzleti tevékenységét. Lefoglaltak továbbá több mint száz mobiltelefont, melyeken keresztül a cég mintegy 150 álbrókere végezte a munkáját. Az álbrókerek többsége semmiféle pénzügyi végzettséggel nem rendelkezett, feladatuk a jövőbeli ügyfelek telefonon történő felhajtása volt - fűzték hozzá.

A gazdaságvédelmi nyomozók öt embert állítottak elő a Bajcsy-Zsilinszky úti irodaházból, köztük a csalás cseh állampolgárságú értelmi szerzőjét. A budapesti házkutatással párhuzamosan Debrecenben is zajlik a cég ottani irodájának kutatása - közölte a rendőrség. Az ügyben a BRFK Gazdaságvédelmi Főosztálya üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette miatt folytat eljárást.


Rendőri akció a Bajcsy-Zsilinszky úton (2010.02.23.) (képgaléria)

A PSZÁF kedden a honlapján azt közölte: azonnali hatállyal törölte a felügyeleti nyilvántartásból a prágai székhelyű Capital Groups nevű befektetőcéget. Tájékoztatása szerint a határon átnyúló befektetési szolgáltató valamennyi magyarországi ügynökét törölték a nyilvántartásból, így azok a továbbiakban nem végezhetnek úgynevezett függő ügynöki tevékenységet Magyarországon a cég nevében.

A felügyelet egyúttal felszólította a céget a függő ügynöki szolgáltatások igénybevételével kapcsolatos jogszabályok maradéktalan betartására - áll a közleményben.

A hatóság megállapította: a cég függő ügynöki hálózatán keresztül kifejtett magyarországi tevékenysége súlyosan és alapjaiban sérti a befektetési vállalkozásokról és árutőzsdei szolgáltatók tevékenységéről szóló törvénynek az ügyfelek tájékoztatására meghatározott szabályait.

A PSZÁF kitért arra, hogy saját vizsgálatával párhuzamosan csalás gyanújával feljelentést tett, s tavaly szeptemberben a két érintett függő ügynök (AFIN HU Kft., Oceangate Securities Kft.) esetében a Gazdasági Versenyhivatal eljárását is kezdeményezte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×