Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Állatkínzás: 27 kutya egy józsefvárosi lakásban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az InfoRádió arról értesült, hogy egy férfi 27 kutyát tartott a VIII. kerületben, egy 50 négyzetméteres lakásban. A szomszédok egy hónapja hívták ki a rendőrséget az elviselhetetlen szag miatt. A férfi nem etette a kutyákat, amelyek vizet is alig kaptak. Az elhullott állatokat a férfi a lakásban hagyta, a többi kutya a tetemekkel táplálkozott. Az önkormányzatnak nincs kapacitása arra, hogy ellenőrizze az állattartásra vonatkozó szabályok betartását - mondta a Józsefvárosi Önkormányzat hatósági ügyosztályának vezetője, míg az InfoRádiónak nyilatkozó állatvédő elmondta, ezek a körülmények kimerítik az állatkínzás fogalmát.

Megsértette az állattartásra vonatkozó szabályokat az a férfi, aki 27 kutyát tartott a VIII. kerületben, egy 50 négyzetméteres lakásban - mondta az InfoRádiónak a Józsefvárosi Önkormányzat hatósági ügyosztályának vezetője. Kovács Gabriella közölte: a szabályok szerint egy lakásban két kutya és azok szaporulata tartható.

A szomszédok egy hónapja hívták ki a rendőrséget az elviselhetetlen szag miatt, és kiderült, a férfit néhány éve már hasonló okok miatt figyelmeztetniük kellett a hatóságoknak. A férfi nem etette a kutyákat, az elhullott állatokat pedig a lakásban hagyta, a többi eb a tetemekkel táplálkozott. Kovács Gabriella kifejtette: a lakás nem volt alkalmas az állatok tartása, a férfival pedig nehéz volt kommunikálni, a rendőri segítséget kellett igénybe venni a józsefvárosi önkormányzat munkatársainak.

A férfitól egy kivételével elvitték az ebeket, azt az egy kutyát pedig ivartalanították, így hasonló probléma várhatóan nem lesz - közölte a hatósági ügyosztály vezetője.

Az önkormányzatnak van állattartási nyilvántartása, de nincs kapacitása arra, hogy ellenőrizze a szabályok betartását, így általában akkor lépnek, ha bejelentés érkezik. Kovács Gabriella szólt arról is, az önkormányzat 5-150 ezer forint közötti bírságot szabhat ki, végső esetben pedig elkobozhatja az állatokat. A hatósági ügyosztály vezetője kiemelte: az önkormányzat feljelentést sem tehet a szabálysértő ellen, így ha valaki hasonló esetet tapasztal, annak kell feljelentést tennie.

Állatgyűjtési szindróma

Kimeríti az állatkínzás fogalmát - mondta a VIII. kerületi esetről az InfoRádiónak a Fehér Kereszt Állatvédő Liga kuratóriumi tagja. Szilágyi István szerint az ilyen emberek állatvédőnek tartják magukat, de komolyan lerontják az állatvédelem renoméját, mert amit tesznek, az állatkínzás.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy 27 kutya tartása esetén a szomszédban lakóknak is közegészségügyi problémákkal kell számolniuk.

Szilágyi István kiemelte: a külföldi szaksajtó állatgyűjtési szindrómának nevezi az ilyen eseteket. Sok hasonló példát lehetett már látni, amikor valaki együtt él egy ekkora állatpopulációval. Ez egy kóros eset, főleg idősebb korban, társadalom perifériáján élő emberekre jellemző - tette hozzá.

Hanganyag: Litauszky Balázs