eur:
392.91
usd:
366.41
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Állatkínzás: 27 kutya egy józsefvárosi lakásban

Az InfoRádió arról értesült, hogy egy férfi 27 kutyát tartott a VIII. kerületben, egy 50 négyzetméteres lakásban. A szomszédok egy hónapja hívták ki a rendőrséget az elviselhetetlen szag miatt. A férfi nem etette a kutyákat, amelyek vizet is alig kaptak. Az elhullott állatokat a férfi a lakásban hagyta, a többi kutya a tetemekkel táplálkozott. Az önkormányzatnak nincs kapacitása arra, hogy ellenőrizze az állattartásra vonatkozó szabályok betartását - mondta a Józsefvárosi Önkormányzat hatósági ügyosztályának vezetője, míg az InfoRádiónak nyilatkozó állatvédő elmondta, ezek a körülmények kimerítik az állatkínzás fogalmát.

Megsértette az állattartásra vonatkozó szabályokat az a férfi, aki 27 kutyát tartott a VIII. kerületben, egy 50 négyzetméteres lakásban - mondta az InfoRádiónak a Józsefvárosi Önkormányzat hatósági ügyosztályának vezetője. Kovács Gabriella közölte: a szabályok szerint egy lakásban két kutya és azok szaporulata tartható.

A szomszédok egy hónapja hívták ki a rendőrséget az elviselhetetlen szag miatt, és kiderült, a férfit néhány éve már hasonló okok miatt figyelmeztetniük kellett a hatóságoknak. A férfi nem etette a kutyákat, az elhullott állatokat pedig a lakásban hagyta, a többi eb a tetemekkel táplálkozott. Kovács Gabriella kifejtette: a lakás nem volt alkalmas az állatok tartása, a férfival pedig nehéz volt kommunikálni, a rendőri segítséget kellett igénybe venni a józsefvárosi önkormányzat munkatársainak.

A férfitól egy kivételével elvitték az ebeket, azt az egy kutyát pedig ivartalanították, így hasonló probléma várhatóan nem lesz - közölte a hatósági ügyosztály vezetője.

Az önkormányzatnak van állattartási nyilvántartása, de nincs kapacitása arra, hogy ellenőrizze a szabályok betartását, így általában akkor lépnek, ha bejelentés érkezik. Kovács Gabriella szólt arról is, az önkormányzat 5-150 ezer forint közötti bírságot szabhat ki, végső esetben pedig elkobozhatja az állatokat. A hatósági ügyosztály vezetője kiemelte: az önkormányzat feljelentést sem tehet a szabálysértő ellen, így ha valaki hasonló esetet tapasztal, annak kell feljelentést tennie.

Állatgyűjtési szindróma

Kimeríti az állatkínzás fogalmát - mondta a VIII. kerületi esetről az InfoRádiónak a Fehér Kereszt Állatvédő Liga kuratóriumi tagja. Szilágyi István szerint az ilyen emberek állatvédőnek tartják magukat, de komolyan lerontják az állatvédelem renoméját, mert amit tesznek, az állatkínzás.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy 27 kutya tartása esetén a szomszédban lakóknak is közegészségügyi problémákkal kell számolniuk.

Szilágyi István kiemelte: a külföldi szaksajtó állatgyűjtési szindrómának nevezi az ilyen eseteket. Sok hasonló példát lehetett már látni, amikor valaki együtt él egy ekkora állatpopulációval. Ez egy kóros eset, főleg idősebb korban, társadalom perifériáján élő emberekre jellemző - tette hozzá.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×