eur:
392.85
usd:
366.2
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Bajnai: Szeretni nehéz, de érteni lehet a jövő évi költségvetést

A jövő évi költségvetést nehéz lesz szeretni, de érteni lehet - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök az MSZP politikai évadnyitóján szombaton Budapesten.

A kormányfő szerint a 2010-es büdzsé nem a szív, hanem a fej költségvetése, de nem vádolható szívtelenséggel. Azt mondta, hogy a költségvetés csak a válsággal szemben kérlelhetetlen, a nehéz helyzeten lévők iránt - amennyire az ország helyzete engedi - szolidáris.

Bajnai Gordon leszögezte: a válságkezelő program, a válságkezelő költségvetés szigorú betartása kell ahhoz, hogy a válság után Magyarország újból Kelet-Közép-Európa élmezőnyébe kerüljön.

A kormány és az MSZP szövetsége


A kormány és az MSZP kapcsolatáról szólva kiemelte: a válságkezelő kormány miniszterelnökeként egy évre vállalta a feladatot. Hozzátette: a válságkezelő kormány és az MSZP között erős, tiszteletreméltó szövetség van.

Bajnai Gordon úgy fogalmazott, hogy a kabinet ettől a szövetségtől politikai hátországot, parlamenti támogatást kap. De - mint mondta - eközben az MSZP-nek áldozatot kell hoznia, hiszen a válságkezelés programja fájdalmas, "nem kifejezetten baloldali program", hiszen nem ad, nem oszt, gyakran visszavesz, azért, hogy megőrizzen fontos szociális vívmányokat.

Inkább megkurtítani, mint megszüntetni, ilyen kompromisszumokat kellett kötnie a baloldalnak - fejtette ki a miniszterelnök, aki szerint a kormány támogatása a szocialistáknak is jár előnnyel. A válságkezelésben való részvétellel ugyanis az MSZP hosszabb távon bizonyítja, hogy van egy párt, amelyre lehet számítani a bajban, amely képes a részérdekek elé helyezni a közérdeket, amely kormányzóképes - közölte Bajnai Gordon.

A kormányzás eredményei közül a forint erősödését emelte ki, mint mondta, ebben az ország iránt visszatérő bizalom tükröződik, amelyet visszaszereztek, de még törékeny. "Elég egy rossz mozdulat, átgondolatlan tett, félreérthető mondat", és újra elveszíthetjük a bizalmat, de még mélyebbre esünk vissza, mint ahonnan indultunk - tette hozzá.

Még nem hárult el a veszély

Bajnai Gordon emlékeztetett arra, hogy Magyarországra tavasszal óriási veszély leselkedett, gazdasági összeomlás, össztársadalmi katasztrófa fenyegetett, amelyet a válságkezelés eredményeként a mai napig sikerült elkerülni.

A veszély még nem hárult még el, nem vagyunk még túl rajta, ha lefékeződik a program vagy visszafordul, valósággá válhat a katasztrófa - szögezte le a kormányfő, aki szerint ezt minden politikusnak számba kell vennie akkor, amikor a jövő évi költségvetésben a vágyakat is számon akarja kérni.

"Rossz úton jár, aki a felelős, szigorú kormányzást hazafiatlannak, az ígérgetős politikát pedig nemzetinek próbálja beállítani. Ez pontosan fordítva van" - fogalmazott a miniszterelnök.

Bajnai Gordon a büdzsé legnagyobb érdemének nevezte, hogy a válság közepén is lehetőséget ad az adócsökkentésre, amely növekedést alapozza meg.

Jövőre több pénzt fordítanak az Új a munkához programra és a közbiztonság megerősítésére. Utóbbi kapcsán úgy fogalmazott: az állam mindenkit megvéd, a kormány rendet tesz az országban. A rendőrség minden erkölcsi megbecsülést, "pénzt, paripát, fegyvert" megkap jövőre, "Magyarország harcmodort vált a bűnnel szemben" - fogalmazott a kormányfő.Kiért arra is, hogy ha a jelenlegi szigorú tartalommal fogadja majd el a parlament a költségvetést, akkor jövőre lesz lehetőség a távhő áfájának kedvezményes kulcsba kerülésére.

A bankokról szólva leszögezte: úgy kell szabályozni a működésüket, hogy az emberek kiszolgáltatottsága, a bankok erőfölénye kisebb legyen, az ügyfelek nagyobb védelmet, több információt, nagyobb garanciát, méltányosabb árazást kapjanak

Bajani Gordon kiemelte, hogy folytatják a krízisprogramot, és minden jóérzésű, jó szándékú és jómódú polgártól elvárják, hogy ne támadja, hanem támogassa a kezdeményezést.

A miniszterelnök hosszan szólt a romakérdésről kiemelve: Magyarország jövője azon múlik, hogy képes-e a romákat integrálni a társadalomba. Úgy fogalmazott: Amerika eljutott ötven év alatt a Ku-Klux-Klantól Obamáig. "Remélem, Magyarországon nem fog ötven évig tartani, hogy a most letartóztatott magyar Ku-Klux-Klantól eljutunk oda, hogy legyen egyszer egy magyar Obama is" - tette hozzá.

A szélsőségesek és kirekesztők elfogadhatatlan mértékben erősödtek meg Magyarországon - szögezte le a kormányfő, hozzátéve: a baloldal kötelessége megakadályozni, hogy a történelem megismételje magát. Szerinte most már nem az kérdés, ki és miért engedte ki szélsőségeket a palackból, hanem azt, hogy csak a parlamenti demokratikus erők együtt tudják az ártó szellemet visszagyömöszölni a palackba.

Bajnai Gordon kifejtette: a köz érdeke, hogy a kormány a szélsőségesekkel szemben "elmenjen a falig", a kormány és rendőrség ne tegyen törvénytelent, de tegyen meg mindent, ami belefér az alkotmányos keretekbe. A szélsőségesek, a neonácik, a kirekesztők keményebb állammal találták szembe magukat az elmúlt hónapokban, és erre számíthatnak a következő időben is - emelte ki a miniszterelnök.

A nyelvtörvény nem "Fidesz-MSZP meccs"

A Robert Ficóval folytatott megbeszéléséről szólva azt mondta: hisz abban, hogy a tárgyalóasztalnál jobban lehet érvényesíteni egy közösség érdekeit. Szerinte ez most nem Fidesz-MSZP meccs, nem belpolitikai ügy, hanem a határon túl élő magyarokról, a nyelvtörvényről szól a történet, és "ebből ne csináljunk pártpolitikát".

A 11 pontos közös nyilatkozatról szólva Bajnai Gordon úgy fogalmazott: ez nem zéróösszegű játszma, azaz a magyar siker nem szlovák kudarc.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×