INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Balázs Péter: Bátran beszélhetnek anyanyelvükön a Szlovákiában élő magyarok

InfoRádió / MTI
A külügyminiszter szerint bátran beszélhetnek a jövőben anyanyelvükön a Szlovákiában élő magyarok, mert a tegnapi szécsényi kormányfői találkozó megteremtette ennek lehetőségét.

Balázs Péter budapesti tájékoztatóján azt mondta: a szlovák államnyelvtörvény ügyében áttörés történt, hiszen Pozsony elfogadta az EBESZ kisebbségügyi főbiztosának valamennyi ajánlását.

Hangsúlyozta: ha bárkit sérelem ér Szlovákiában a nyelvtörvény alapján, azt mostantól az ottani magyar szervezetek, polgármesterek segítségével regisztrálni tudják.

Balázs Péter szólt arról is, hogy a magyar államfő meghiúsult révkomáromi látogatása miatti szlovák sajnálkozás nem egyenlő a bocsánatkéréssel, de - mint fogalmazott - Pozsony részéről a hiba beismerését jelenti.

A Fidesz súlyos, megalázó diplomáciai kudarcnak tekinti a kormányfői találkozót, az MSZP pedig azt közölte: az ellenzéki párt ezzel felrúgta a magyar-szlovák kapcsolatok ügyében eddig meglévő konszenzust. Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke többet várt a megbeszéléstől, és kétségesnek nevezte, hogy sikeres lehet az EBESZ kisebbségügyi főbiztosának közvetítése.

A címlapról ajánljuk