eur:
392.38
usd:
365.69
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Hétmilliárd forintba kerülhet az új vírus elleni védekezés

Hat-hétmilliárd forintba kerülhet az új vírus elleni oltóanyag, ha a kormány jóváhagyja a járvány elleni védekezéssel kapcsolatos javaslatot. A vakcinát az állam az Omninvest Kft.-től rendelte meg, és az összeg is közvetlenül hozzájuk kerülne.

A Népszabadság arról ír, hogy várhatóan szerdán a kormány elé kerül az új influenza elleni felkészülés feladatairól és annak költségeiről szóló javaslat. Ha a tervezetre a kormány rábólint, hat-hétmilliárd forint azonnali megrendeléshez jut az Omninvest Kft. - a megszokott évi szezonális influenzaoltás 1,3 milliárdos bevétele mellett. A Népszabadság ismertetése szerint ugyanakkor még azt sem tudni, van-e valójában az Omninvestnek védőoltása. Bár a gyártó a sajtóban többször is jelezte, hogy elkészültek az új vírus elleni vakcinával, az Országos Gyógyszerészeti Intézethez máig nem juttatták el azokat a dokumentumokat sem, amelyek alapján a szer embereken való tesztelése megkezdődhetne, e nélkül pedig nincs forgalmazható gyógyszer. Magyarul: ma még senki sem tudja, mire jó, illetve egyáltalán jó-e az Omninvest H1N1 influenzavírus ellen készített oltása - írja a napilap.

Augusztus elsejétől még inkább zsebbe kell nyúlniuk a szabálytalankodó autósoknak - írja a Magyar Nemzet. Az ittas vezetők elleni zéró tolerancia, majd az objektív felelősség bevezetése után ugyanis változik a közúti közlekedésről szóló törvény. Eszerint a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer, a motorkerékpár-bukósisak és a mobiltelefon használatára vonatkozó rendelkezések megsértői tíztől negyvenötezer forintig terjedő bírság megfizetésére lesznek kötelezhetők. Augusztus 1-jétől ezek a cselekmények közlekedési szabályszegésnek minősülnek, amelyet közigazgatási hatósági eljárásban bírálnak el. Ez az eljárás kizárja a mérlegelés lehetőségét, figyelmeztetést sem alkalmazhat a rendőr, pontosan meghatározott összegű bírság kiszabásával büntetik az elkövetett cselekményt.

Egyre több ügyvéd vág bele abba az üzletbe, hogy vagyonosodási vizsgálatok során lát el képviseletet, közülük azonban viszonylag kevés, aki igazán jártas az adójogban - számol be az APEH tapasztalatairól a Napi Gazdaság. Jellemzően ezek az ügyvédek nem tartják be az eljárási rendet, de olyan eset is volt, mikor nem vettek észre számítási hibákat, emiatt az ügyfél több tíz millió forintot bukott.

Miközben januártól a PSZÁF szigorított, szeptembertől enyhülnek a gépjárműlízing egyes feltételei. A szándékok szerint egyszerűbbé és olcsóbbá válik az új gépjárművek finanszírozása - olvasható a Világgazdaságban. A zálogszerződést a gépkocsit terhelő jelzálogjog esetén nem kell közokiratba foglalni, a regisztrációhoz elég lesz a magánokirat is. Így olcsóbbá válik a procedúra, hiszen az iratszerkesztést nem, csak az ingó jelzálogjogi bejegyzés díját fizetik meg az érintettek. Ez ma ötezer forint. Az ezzel kapcsolatos rendelet most készül. Az új szabályozással kivédhetők a visszaélések: az érdeklődő a személyének azonosítása nélkül, ingyenesen tájékozódhat arról, hogy a kiszemelt gépjárművet terheli-e zálogjog vagy sem. A nyilvántartást kifejezetten e célra alakítják ki. A rendszer fenntartása mintegy 50-60 millió forintba kerül majd évente.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×