eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Interjú Michael Madsennel, a Tarantino-filmek sztárjával

Idén nyáron Koltai Róbert Magic Boys munkacímen futó vígjátékában játszik Michael Madsen amerikai színész. A Kutyaszorítóban és a Kill Bill című filmek sztárja az InfoRádiónak mesélt korábbi együttműködéseiről magyar filmesekkel, közös munkáiról Quentin Tarantinóval, versesköteteiről, és hogy miért vállalt szerepet egy videójátékban.

A Magic Boys szinopszisa szerint ön egy egykori hippit játszik, aki milliárdos adócsalási ügyletei miatt kerül konfliktusba a film két magyar főszereplőjével, Pindroch Csabával és Szabó Győzővel. Korábban ritkán láthattuk humoros szerepekben, ez a műfaj mennyire áll közel önhöz?

A humorérzék nagyon egészséges dolog, szerintem mindenkinek kell találni némi humort az életben. Szerepeltem már egyszer egy vígjátékban Ashton Kutcherrel A főnököm lánya című filmben, és szerepeltem egy kanadai filmben, a You Might As Well Live-ben, amiben egy profi baseballjátékost alakítok - ez is egy komédia, de azt hiszem, még nem mutatták be. De a komikusi tehetségemet, vagy inkább próbálkozásaimat eddig még nem tudtam bemutatni széles közönség előtt. Majd meglátjuk, hogyan alakul, de szeretek itt lenni, szeretek utazni, jó dolog elkerülni a világ más részeire. A színészlét egy igazi áldás, ha valaki olyan szerencsés, hogy annyit és olyan sokféle filmben dolgozhat, mint én.

Akár pozitív, akár negatív szereplőket alakít, mindig keményfiúkat játszik. De milyen Michael Madsen a magánéletben? Ha jól tudom, verseket is ír.

A Magic Boysban a figurám egyik tulajdonsága, hogy szereti az irodalmat. Jómagam három könyvet írtam, verseket és novellákat. Nemrég norvégra fordították őket, a nyáron olaszul is megjelennek majd, és bízom benne, hogy amíg itt dolgozom ebben a filmben, talán a könyveimet magyarra is lefordítják. Számomra ez megtiszteltetés lenne, figyelembe véve az ország történelmét, és amilyen keményen küzdött a létezéséért, és ha az itteni munkám ezt elősegíti, akkor úgy érzem, valami jót cselekedtem.

A nagy hollywoodi produkcióktól a kis költségvetésű filmekig sokféle szerepben feltűnik, az elsők között adta a hangját videójátékokhoz, amikor ilyesmit hollywoodi színészek még nem csináltak. Milyen szempontok szerint vállal el egy munkát?

Öt fiam van, és mind játszanak videójátékokat. Gondoltam, örülnek majd, ha az apjukat egy játékban is viszonthallják. Az elsőt eredetileg ezért vállaltam el. Aztán szerettem volna több szinkronmunkát vállalni, de néhány színész, például Robert Redford, Gene Hackman, Martin Sheen és Keifer Sutherland szinte teljesen lefedi ezt a piacot. Ez is csak egy meló. Folyamatosan dolgoznom kell, hogy eltartsam a családomat és a kis falkámat otthon.

Trükkös ez a Hollywood. Ha nagy költségvetésű filmekben szerepelsz, a stúdiórendszer azt akarja, hogy maradj is ott. Ha pedig továbbállsz, és csinálsz pár független filmet, azt nem szeretik a fejesek, mert azt gondolják, hogy B kategóriás színész lett belőled, és akkor nehéz visszakerülni. De valami okból ez nekem sosem jelentett gondot. Azt hiszem ez szerencse, de a hozzáállásnak is sok köze van hozzá. A képviseletem sokat változik. Sokáig nem is volt. Ez a film egy tökéletes példa. Soha nem kaptam volna meg ezt az állást, ha hagyományosan képviselnek az ügynökök és a menedzserek. Sok munka így el sem jutna hozzám. Mindig is szabadúszónak tartottam magam. Erről a filmről egy másik magyar mesélt, akivel Torontóban dolgoztam.

Sokszor véletlenül futok bele dolgokba. Elég szerencsés voltam ebben a tekintetben, hiszek benne, hogy ezek elrendelt dolgok. Nem voltam mindig bölcs, sok olyan munkában voltam, amelyet messzire el kellett volna kerülnöm, és volt néhány olyan munkám, amelytől nem vártam sokat, és remekül sültek el. De nem tudom, mi a titok.

Quentin Tarantinóval két filmben is együtt dolgozott. Milyen volt vele a munka a Kutyaszorítóban és a Kill Bill forgatásán?

Quentin szerintem egy zseni, ennek a generációnak az egyik legjobb rendezője, és rendkívül okos. Azt hiszem, azért tudtunk olyan jól együtt dolgozni, mert remekül tud együttműködni, és jól fogadja az improvizációkat, nem fél mások ötleteitől. A Kutyaszorítóban című filmben, ahol a levágott fülbe beszélek, az nem szerepelt a forgatókönyvben, de megtartotta a filmben. A Kill Billben is például, nem akarta, hogy viseljem azt a fehér cowboy kalapot. De én akkor jöttem a Blueberry című western forgatásáról, megvettem azt a fránya kalapot és viselni akartam a filmben. Végül írt egy jelenetet, ahol rám parancsolnak, hogy vegyem le a kalapot. Ez volt az egyetlen módja, hogy leszedesse rólam.

Milyen kapcsolata van a magyar filmesekkel? A Lény 2. egyik jelenetében például a Magyar Nagykövetségen tart terrorelhárító bemutatót.

Ez azért volt, mert a film rendezője, Peter Medak, magyar származású. És ez egy kis utalás volt Peter részéről. Szeretem Petert, egy nagyszerű ember, abban nem vagyok feltétlenül biztos, hogy ő volt a megfelelő rendező a Lény 2-höz, mert bár ő nagyon tehetséges, az a film szörnyű volt. De ennek nem Peter vagy a magyarok az oka, hanem hogy egy szörnyű forgatókönyvből készült. Lehet, hogy meg kellett volna elégednem a Lény 1-gyel, és nem kellett volna leforgatnom a második részt. Azonban nemrég megkérdezett valaki, hogy akarok-e ismét vele dolgozni, mert lenne egy forgatókönyv. Nagyon szeretnék ismét Peterrel dolgozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 10:22
×
×
×
×