eur:
392.8
usd:
366.22
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

A hétvégi vihar nem kímélte a 100-150 éves fákat

Az eddigi adatok szerint több mint ezer köbméter fa dőlt ki a hétvégi vihar miatt a Budai-hegységben és a Pilisben - mondta az InfoRádió kérdésére Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője.

Több mint ezer köbméter fa dőlt ki a hétvégi vihar következtében a Budai-hegységben és a Pilisben - közölte a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője. Lomniczi Gergely kiemelte, hogy leginkább a főváros környékét és a Pilis magasabban fekvő területeit sújtotta a szélvihar.

Két nagyobb területen okozott jelentős kárt a vihar: Budaörs térségében, a Huszonnégyökrös-hegy oldalában öt hektáros területen döntött ki fenyőket, szinte tarvágást végezve, míg Pilisszentléleknél kéthektáros bükkerdőt döntött ki - fejtette ki a szóvivő.

Lomniczi Gergely elmondta, hogy az erdő regenerálódásának ideje az adott terület adottságaitól is függ.

Budaörsön például 15-20 évre van szükség, hogy ismét teljesen záródott erdőállomány jöjjön létre, míg egy jobb termelőhelyi adottságú részen 8-10 év is elég lehet, de a kidőlt 100-150 éves fákat csak ugyanannyi idő alatt lehet pótolni - hangsúlyozta.

A Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője közölte, hogy a turistaútvonalakon a balesetveszélyt megszüntették. Viharos, szeles időben érdemes elkerülni ezeket a területeket, vagy fokozott figyelemmel járni az erdőben - tette hozzá.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×