eur:
392.88
usd:
365.95
bux:
66546.17
2024. április 26. péntek Ervin

A sztrájk miatt hoppon maradt a sakkozó

A pályaudvarokon nyugodtan zajlott a vasutassztrájk, az utasok többsége megértő volt. A vasutasok közül még azok is a pályaudvarokon maradtak, akik az éjszakai műszakban dolgoztak, így hazamehettek volna. A legtöbb iskolában csak az első két órában sztrájkoltak.

A Keleti pályaudvaron az utasok jó része egyetértett a sztrájk céljaival, akadtak bizonytalankodó utasok is, de őket sem dühítette a járatkimaradás.

A peron előtt kliensekre vadászó sakkjátékos volt egy kicsit csalódott, ma nem jöttek a játszópartnerek.

Az InfoRádió riportere a pályaudvaron egy Franciaországban élő magyart is megszólaltatott.

Auspitz György elmondta: a nyugat-európai országban mindennapos a sztrájk, a franciák ezt már megtanulták kezelni.

A vasutasok a sztrájk alatt is a pályaudvaron voltak, még azok is ott maradtak, akik az éjszakai műszakban dolgoztak. Azt mondják olyan kevés a pénzük, hogy nincs számukra más megoldás, csak a sztrájk.

El akarják venni tőlünk a szabadjegyet, a menetkedvezményt, meg akarják szüntetni a cafeteriarendszert, a munkabér emeléséről pedig szó sincs - mondta egyikük.

Aztán 12 órakor megkapták az utasítást: indulhatnak a vonatok. Az utasok még bizonytalankodtak, nem értették, melyik vonat megy, melyik nem.

A vasúti közlekedésben a rend a MÁV szerint csak csütörtök hajnalra áll helyre.Csak két óra maradt el

A fővárosi Medve utcai iskolában csak a harmadik órára csöngettek be, mert az első két órában a tanárok többsége sztrájkolt. A gyerekek örültek a döntésnek. Voltak olyanok is, akik - mivel vonattal járnak be - oda sem értek volna idejében a vasutassztrájk miatt.

Az iskola igazgatója elmondta: a tanárok 60-70 százaléka vett részt a munkabeszüntetésben, az első két órában nem tanítottak. Ennek ellenére az egész tanári kar bent volt az iskolában, azok, akik nem sztrájkoltak, a gyerekekre felügyeltek.


Így telt a sztrájk az egyik fővárosi iskolában (fotó: Molnár Anikó)
(képgaléria)

Makovecz Éva hozzátette: amennyiben az iskolában hatórás sztrájkot tartanak, úgy egy másik napot kellett volna kijelölni, hogy az elmaradt órákat bepótolják, hiszen törvény írja elő, hogy egy tanévben 181 napon tanítsanak.

A szabály szerint az számít tanítási napnak, amelyen legalább három órát megtartottak, ezért az igazgató szerint a pedagógusok többet ártanak maguknak, ha két óránál tovább sztrájkolnak.

A legtöbb iskolában emiatt csak az első két óra maradt el. Azoknak a tanulóknak a hiányzását mindenképp igazoltként kell kezelni, akik a közlekedési fennakadások miatt nem értek be az iskolába.

Makovecz Éva elmondt: a sztrájk céljaival a legtöbb pedagógus egyetért, mert nagyon sok a munkanélküli tanár, és a nyugdíjtörvények változásától is félnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés, sőt, egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×