eur:
392.38
usd:
365.65
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Vége az álomvilágnak

Szanálni kell a költségvetést és elindítani a strukturális reformokat - értett egyet négy vezető közgazdász egy fórumon, melyet a "Megállapodás a jövőnkért!" kiáltvány kapcsán rendeztek. Csillag István, a Medgyessy-kormány szabaddemokrata gazdasági minisztere kijelentette: "hat év álomvilág után fel kell ébredni, már nem lehet szavazatokat vásárolni a külföldi befektetők pénzéből".

A 16 gazdasági érdekképviselet által aláírt "Megállapodás a jövőnkért!" című kiáltvány célja gazdasági, politikai és társadalmi egyetértést létrehozni az ország versenyképességének helyreállítása érdekében - jelentette ki Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Bokros: nem lehet tovább várni

A fórumon részt vett Bokros Lajos, a Horn-kormány pénzügyminisztere szerint a kiáltvány is azt jelzi, hogy az üzleti élet szerint egyetlen percet sem lehet várni a stabilizációra, a rövid távú és a hosszabb távú strukturális reformokra.

Csillag és a kakaó

A Medgyessy-kabinet liberális gazdasági minisztere úgy fogalmazott: "Hat év álomvilág után fel kell ébredni, már nem lehet szavazatokat vásárolni a külföldi befektetők pénzéből, arról nem is beszélve, hogy a jövő felélése jegyében nincs jogunk kiinni a kakaót gyerekeink és unkáink poharából". Csillag István úgy vélte, hogy 18 hónap elegendő a stabilizációra és a reformok beindítására.

Draskovics szerint nehéz lesz a konszenzus

Draskovics Tibor volt pénzügyminiszter együttműködést sürgetett a politikai erők között, ugyanakkor úgy látta, hogy a reformok ügyében nehezen teremthető meg a politikai konszenzus. A Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány volt pénzügyminisztere szerint a közszolgáltatásban a teljesítménynek és a tisztességnek kell dominálnia, emellett az informatikát fel kell használni az államigazgatás szolgáltató funkciójának javítása érdekében.

Bod Péter Ákos: 2002-ben romlott el

Bod Péter Ákos volt jegybank-elnök szerint lépéskényszer van, a stabilizáció a kormány felelőssége. A jelenlegi helyzet a 2002-ben meghirdetett jóléti rendszerváltásra vezethető vissza - vélekedett a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×