eur:
388.91
usd:
359.39
bux:
66296.33
2024. február 23. péntek Alfréd
Nyitókép: Pexels.com

Etikai kérdést, kockázati dilemmát vet fel a több petesejtből létrehozott gyermek születése

Nagy-Britanniában megszületett az első csecsemő, aki nagyon leegyszerűsítve három szülő DNS-ét "tartalmazza". A briteknél 2015 óta legális technika akár azt is lehetővé tehetné, hogy homoszexuális a párok mindkét tagjának DNS-ét hordozza a gyermek.

Mint korábban az Infostarton írtuk, az Egyesült Királyságban megszületett egy kisbaba egy olyan technika segítségével, melyben egészséges női donorok petesejtjeiből származó szöveteket használtak fel létrehozására.

A mitokondriális transzfer nevű eljárás azonban nem valamiféle frankensteini technológia kifejlesztése, ami közelebb visz minket a Szép új világ disztópiájához – amelyben szerkesztett emberi lények töltenek be előre meghatározott szerepeket a társadalomban.

Az technológia abból indul ki, hogy a mitokondriumok "a sejtek erőművei", és csak az anya adja át azokat a gyermeknek. Ha tehát DNS-ükben olyan mutációk jelentkeznek, amelyek az energiaháztartás meghibásodását okozhatják, akkor azt a gyerek is megörökölheti és napokon belül meghalhat. Egyes családok már több csecsemőt vesztettek így el – jegyzi meg a BBC.

A tudósok azt akarták elérni, hogy a hibás mitokondriumokkal rendelkező nők ne örökítsék át betegségüket,

ami gyógyíthatatlan betegségek kialakulásához – például vaksághoz, szívelégtelenséghez, agykárosodáshoz vagy izomsorvadáshoz – vezethet a gyerekben.

Az eljárás eredményeként a petesejtben az anya genomja és a donor, jól működő mitokondriális DNS-e kombinálódik. Az a megállapítás tehát, hogy az embrió három ember DNS-ét tartalmazza, leegyszerűsítve igaz, de a "segítő" nőtől származó rész valójában a DNS egytized százaléka. Azaz, a gyermeknek megmarad a genetikai kapcsolata a anyával.

Kockázat és etikai dilemma

A mitokondriális transzfer kapcsán kutatók megemlítik, hogy bizonyos kockázatok és etikai kérdések felmerülnek. Például:

  • a sejtmag DNS-ének manipulálása kárt okozhat a kromoszómákban, ami betegséghez vezethet.

kis mennyiségben a beteg mitokondriális DNS a "hibrid petesejtben" maradhat

  • és: esetleg inkompatibilis lehet a donor mitokondriális és az anya sejtmag DNS-e, ami betegséghez vezethet.

Annak ellenére, hogy a brit jog az apát és mitokonriális DNS donorját (azaz az "eredeti" anyát) ismeri el szülőnek, a technológiát etikai okokból bírálták. Bioetikusok felvetették, hogy a módszer igazolható, ha a mitokondriális betegség öröklését akarják megakadályozni. Viszont, a kockázatok nem igazoltak, ha csupán az a cél, hogy ha a szülő biztosítani akarja genetikai kapcsolatát a gyermekkel.

Egyesek például felvetették, hogy

a technikával homoszexuális párok tudnának olyan gyermek szüleivé válni, úgy hogy mindkettőjüknek legyen "genetikai kötődése” az utódhoz.

Ezért a szakértők felhívták a kormányokat, hogy törvényileg szabályozzák, milyen megfontolásból engedélyezhető a mitokondriális transzfer. Az első, ilyen technika nyomán született baba egyébként 2016-ban jött világra az Egyesült Államokban. A születések pontos száma nem ismert, de azt megerősítették, hogy több ilyen csecsemő is született már az Egyesült Királyságban: számuk öt alatt van.

A mitokondriális transzfer lényege, hogy egy egészséges női donortól származó petesejtbe ültetik át az anya petesejtjei sejtmag-DNS-ét. A „cél” petesejtből előtte eltávolítják az ilyen DNS-t. Mindez azt jelenti, hogy a petesejtben az anya genomja és a donor, jól működő mitokondriális DNS-e kombinálódik.

A mitokondriális transzfer működése. (Forrás: Yamada, Sato, Ooka et al, 2020.).
A mitokondriális transzfer lényege, hogy egy egészséges női donortól származó petesejtbe ültetik át az anya petesejtjei sejtmag-DNS-ét. A "cél" petesejtből előtte eltávolítják az ilyen DNS-t. A petesejtben így az anya genómja és a donor, jól működő mitokondriális DNS-e kombinálódik. (Forrás: Yamada, Sato, Ooka et al, 2020.)
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Berlin is támogatja Mark Rutte NATO-főtitkári jelölését – de ez még kevés

Berlin is támogatja Mark Rutte NATO-főtitkári jelölését – de ez még kevés

Növekszenek a leköszönő holland miniszterelnök, Mark Rutte esélyei arra, hogy a hivatalából októberben távozó Jens Stoltenberget váltsa a NATO főtitkári tisztségében. Washington és London után Berlin is hivatalosan bejelentette, hogy a holland jobboldali liberális politikus jelölését támogatja. Az új főtitkár megválasztásához ugyanakkor szükség van valamennyi tagállam támogatására.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.23. péntek, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×