eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Nyitókép: Pixabay

Szlovákiában is jóval drágább az idei húsvét

Van elég tojás és csirkehús az ünnepek előtt Szlovákiában, de az biztos, hogy az infláció miatt az idei húsvét lényegesen drágább lesz a tavalyinál.

A Szlovákiai Baromfitenyésztők Uniója szerint nincs hiány tojásból és csirkehúsból a közelgő ünnepek előtt Szlovákiában, de a vásárlóknak mélyebbre kell majd nyúlniuk a pénztárcájukban, mint a korábbi években. „Húsvét előtt mindig megugrik a tojás és a csirkehús iránti kereslet, ennek ellenére lesz megfelelően friss és egészséges hazai kínálat ezekből a termékekből” – tájékoztatott Daniel Molnár, a Szlovákiai Baromfitenyésztők Uniójának igazgatója.

Elmondta, ez annak is köszönhető, hogy a téli időszakban a szlovák baromfitenyésztők szigorúan betartották a madárinfluenzával kapcsolatos óvintézkedéseket a csirkefarmokon, ellentétben néhány szomszédos ország tenyésztőivel.

„Várakozásaink szerint az infláció miatt most még nagyobb lesz a kereslet a termékeink iránt,

mivel a csirkehús még mindig a legolcsóbb, és táplálkozási értéke, valamint dietetikai jellemzői alapján mindenki fogyaszthatja” – hangsúlyozta az igazgató. A szlovák baromfitenyésztőket már 2021 óta sújtja a termelési költségek jelentős növekedése. Főleg a tavalyi évben növekedtek a költségek, 2023 elején pedig a villany és a gáz ára ugrott meg, továbbá a bérköltségek is emelkedtek.

Ezek a tényezők pedig a többi élelmiszer árát is nagymértékben befolyásolták. Szlovákiában ráadásul rekordmagas az infláció, amely már négy hónapja 15 százalék felett mozog. Az élelmiszerek nagyjából 28 százalékkal drágultak az egy évvel korábbihoz képest. A legnagyobb emelkedést a tejtermékek és a tojás, valamint az étolajok és zsírok esetében mérték. A hús és húskészítmények 29,5 százalékkal, a kenyér 28 százalékkal, az édességek és sütemények 27 százalékkal, a zöldségek 26 százalékkal drágultak. A gyümölcsök árcéduláin jelenleg 13,5 százalékkal magasabb összeggel szembesülhetnek a vásárlók az egy évvel korábbinál, az üdítőitalokért pedig 19 százalékkal kell többet fizetni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha tavaly húsvét előtt valaki 200 euróért vásárolt, akkor idén egy ugyanekkora vásárlásért 256 eurót fog fizetni.

A többi élelmiszeripari termékhez hasonlóan az elmúlt egy évben az alkoholtartalmú italokat sem kerülte el az infláció. A Statisztikai Hivatal adatai szerint ezek most nagyjából 11 százalékkal kerülnek többe az egy évvel korábbinál. A legnagyobb drágulás a sör esetében volt mérhető, amelynek az ára csaknem 17 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Több mint 8 százalékkal drágultak azonban a borok és csaknem 7 százalékkal a tömény szeszes italok is.

Április 1-től ráadásul hatályba lépett a szeszes italok jövedéki adójáról szóló törvény módosítása, amely 30 százalékkal növeli az alkohol jövedéki adóját Szlovákiában. A Pénzügyi Hatóság közölte, hogy míg eddig egy hektoliter 100 százalékos alkohol után 1080 euró jövedéki adót kellett fizetni, április elsejétől ez 30 százalékkal, 1404 euróra nőtt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×