eur:
392.16
usd:
366.74
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Járókelők a londoni London hídon 2022. november 17-én. A pénzügyminiszter ezen a napon ismerteti a parlamentben a három héttel korábban megalakult brit kormány tervét a romló gazdasági folyamatok visszafordítására. Az előző hónapban az infláció az utóbbi negyven év legmagasabb szintjére emelkedett, és ez a gazdaság visszaesésével párosul.
Nyitókép: MTI/EPA/Tolga Akmen

Áll a bál Londonban: drasztikus megoldással tiltják ki az autókat

London egyik kerülete le akarja zárni az utcák 75 százalékát az autóforgalom elől. A sokat hangoztatott érv a levegőtisztaság javítása és a lakosok ösztönzése arra, hogy gyalogoljanak és kerékpározzanak többet – no és persze a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése. Persze nem örül mindenki.

A radikalizmusáról ismert londoni Hackney kerület ismét ki akar tűnni valamivel, és horrorsztorit vagy követendő példát szolgáltathat: brutálisan korlátozni készül az autófogalmat.

A nagy hatalmú önkormányzat döntött: az amúgy metrómegállók nélküli kerület utcáinak 75 százalékát lezárja az autóforgalom elől. Bizonyos kivételekre számíthatnak a mozgássérültek és a mentőszolgálatok – bár az ilyen utcalezárások általában úgy történnek, hogy az utca egyik végét virágágyásdobozokkal vagy oszlopokkal torlaszolják el. Esetenként térfigyelő kamerákat telepítenek, amelyekkel el lehet rettenteni az idegen autósokat – a behajtókat egyébként kíméletlenül megbírságolják.

Fotó: Szvetnik Endre/InfoRádió
Fotó: Szvetnik Endre/InfoRádió

Az úgynevezett LTN-ek (Low Traffic Neighbourhood, avagy alacsony forgalmú környék) ellenfelei szerint az ilyen lezárt utcákról egyszerűen a szomszédos utakra terelik át a forgalmat – ahol dugók alakulnak ki.

Azt is igazságtalannak tartják, hogy

akinek az utcáját az önkormányzat segít forgalommentessé tenni, annak drágul az ingatlanja, míg akiknél megnő a forgalom, veszít az értékéből.

Sajátos módon sok olyan lakos is ellenzi a korlátozásokat, aki a csendesebb utcákon él – mivel ők is elszenvedői a környék főutcáin kialakuló dugóknak.

A radikális lépések támogatói azonban ezeket az érveket lesöprik az asztalról. Az utóbbi hetekben többször is azt a tanulmányt idézték, amely szerint az LTN-zónák csak minimális mértékben növelték a forgalmat a főutakon. A felsorolt adatokat vagy a módszert azonban megkérdőjelezi, hogy a tanulmányt a Westminster Egyetem mellett egy klímavédelmi civilszervezet készítette – amelyről nehéz elképzelni, hogy bármiféle szimpátiával viseltetne az autótulajdonosok felé. Az ő értékelésük az volt, hogy az utcalezárás „átütő siker”.

Fotó: Szvetnik Endre/InfoRádió
Fotó: Szvetnik Endre/InfoRádió

A most még radikálisabb lépésekre készülő Hackney-ben a helyi adatok szerint 40 százalékkal esett a forgalom a négy, legújabb alacsony közlekedésű zónában (ahová a helyi lakosok autóit átengedik a kamerák, de nekik is le kell mondaniuk a korábban alternatív útvonalnak számító szomszédos utcák használatáról.

Bár a brit országos médiában túlnyomó többségben vannak az olyan kommentárok, amelyek a gyaloglást, biciklizést és a légszennyező autók miatti haláleseteket emlegetve az utcalezárásokat pártolják, az InfoRádió tudósítója belefutott hangos LTN-ellenes tüntetőkbe. Az ő gyakori panaszuk az, hogy az önkormányzatok technikai és jogi trükkökkel figyelmen kívül hagyják a közlekedési korlátozásokról szóló konzultációk eredményét. Az egyik kampányszervezet, a Free Our Streets (szabadítsátok fel az utcáinkat) azt állítja, hogy például

Hackney kerület úgy dönt utcalezárásokról, hogy közben felmérések szerint a helyi lakosok több mint 60 százaléka ellenzi azokat.

A Telegraph című lap még 2021-ben írta meg, hogy a nyilvánosságra hozott konzultációs adatok szerint 18 300 helyi lakos fejezte ki ellenérzéseit a korlátozásokkal szemben, míg csak 7000 támogatta. Brent kerület önkormányzata ezt úgy oldotta meg, hogy nem hozta nyilvánosságra a konzultáció eredményét. De a lakosok az információ szabadságáról szóló brit törvény alapján elérték annak publikálását. Az ellenzők szerint egy kerékpáros szervezet olyan tanácsokat ad az önkormányzatoknak, hogy hogyan manipulálják a kérdéseket és „kerüljék el az igen/nem válaszokat és alkalmazzanak csúszóskálás érékelést, hogy felvizezzék a véleményeket”.

Fotó: Szvetnik Endre/InfoRádió
Fotó: Szvetnik Endre/InfoRádió

Közben

a Tower Hamlets kerületben úgy nyert választást a helyi polgármester, hogy a forgalomkorlátozási lépések visszafordítását ígérte.

És: néhány kerület ellenáll Sadiq Khan londoni főpolgármesternek, aki a főváros külkerületeiben is büntetni akarja a régebbi gyártású dízelkocsik gazdáit, ami több ezer, furgonnal járó vállalkozó – például vízvezeték-szerelő – költségeit növelné meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×