eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
Andrej Babis cseh miniszterelnök a parlament prágai üléstermében 2021. június 3-án, amikor a képviselők a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról szavaznak.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Autóból is szavazhatnak majd a csehek

Csehországban lassan a csúcspontjára ér a választási kampány. A képviselőházi választásokig kevesebb mint egy hónap van hátra. A nyári vakáció után azonban ismét növekszik a koronavírus-fertőzöttek száma, ezért – akárcsak tavaly a kerületi választások alkalmával – most is a járványellenes óvintézkedéseknek megfelelően bonyolítják le a voksolást.

A karanténban tartózkodó cseh választópolgárok számára úgynevezett drive-in rendszereket hoznak létre, hogy a fertőzöttségük ellenére ne csorbuljon a választáshoz való joguk. Ezek olyan helyek, ahol az autójukból adhatják le szavazataikat anélkül, hogy kiszállnának a járműből.

„A választópolgárnak ugyanúgy szüksége lesz a személyi igazolványára, emellett egy arról szóló igazolásra is, hogy karanténban kell tartózkodnia” – tájékoztatott Petr Vokáč belügyminiszterhelyettes.

A drive-in pontokon már két nappal a választások hivatalos időpontja előtt leadhatják voksaikat a karanténköteles választópolgárok.

Az ilyen választóhelyek kialakításában a hadsereg fog segédkezni. Ám míg tavaly a regionális önkormányzati választások során több feladat is hárult a katonákra, addig ez alkalommal az ő feladatkörük itt véget is ér. Ezt Ján Pejšek, a cseh védelmi minisztérium szóvivője is megerősítette. „A drive-in szavazópontokat a hadsereg felépíti és gondoskodik róluk, de ez minden. Ezúttal nem megyünk urnával a választópolgár után, és a rendes választóhelyiségekben sem teljesítünk szolgálatot” – mondta a szóvivő. Mozgóurnás szavazásra azok a személyek jogosultak, akik mozgásképtelenek vagy karanténban kell lenniük, de nincs autójuk, amivel elmehetnének a számukra kijelölt drive-in szavazópontra.

A szeptember elején, tehát egy hónappal az október 8-ra és 9-re kiírt képviselőházi választás előtt a prágai STEM ügynökség által készített országos felmérés azt jelzi, hogy az Andrej Babiš kormányfő vezette ANO mozgalom most megkapná a szavazatok 32,4 százalékát, ami fölényes győzelmet jelentene. A második helyen az ellenzéki jobboldali Spolu végezne 20 százalékkal, míg a harmadik helyet a Polgármesterek és Függetlenek, azaz a STAN és a Kalózok koalíciója szerezné meg 18 százalékkal.

Bejutna még a parlamentbe a Szabadság és Közvetlen Demokrácia mozgalom, illetve Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja. Az ANO mozgalommal koalícióban kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt viszont 4,4 százalékos támogatottsággal nem kerülne be a parlamenti alsóházba. A cseh parlament alsóházába a bejutási küszöb öt százalék. A megkérdezettek 55 százaléka nyilatkozta, hogy már döntött, melyik pártra fog szavazni, 30 százalék még nem tudja, míg 11 százalék nem akar elmenni választani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×