eur:
391.12
usd:
367.05
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Az asszisztens előkészíti oltáshoz a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagját a Mátészalkai Kórházban kialakított oltóponton 2021. április 12-én.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Elajándékozza felesleges vakcináit Csehország

Csehország az év végéig közel 2,5 millió adag, koronavírus elleni vakcinát ajándékoz néhány balkáni, afrikai és ázsiai országnak. Szlovákia pedig átvesz és kifizet egymillió adag Pfizer-vakcinát a nyugati szomszédjának kijáró uniós kvótából. A csehek összesen 14 millió adag oltóanyagot rendeltek a Pfizer/BioNTech vállalattól, s mindet rövid időn belül már nem tudják felhasználni, ezért adnak belőle a szlovákoknak.

Csehország összesen 24 millió koronavírus elleni vakcinát rendelt az Európai Unió által elfogadott oltóanyagokból 8,5 milliárd koronáért, azaz mintegy 119 milliárd forintért, s ez a mennyiség több, mint amire az országnak szüksége van. A felesleg elajándékozásáról a cseh egészségügyi miniszter tájékoztatott a kormány hétfő esti ülése után. Adam Vojtěch szerint a kabinet döntése része az Európai Unió vezetői közt született megállapodásának, mely szerint az unió közösen 100 millió adag oltóanyagot ajándékoz más országoknak. „Ezenfelül Csehország még 250 ezer adag oltóanyagot ajándékoz Vietnamnak, és 30 ezret Tajvannak” – közölte a miniszter.

Andrej Babiš kormányfő szerint afrikai országokba és a Balkánra is jut a cseh szállítmányból. „Például Tunéziába, Ukrajnába, Maliba és Bosznia-Hercegovinába” – tette hozzá. A miniszterelnök közölte azt is, hogy Szlovákia átvesz és kifizet egymillió adag Pfizer-vakcinát a Csehországnak kijáró uniós kvótából. „Összesen 14 millió adag oltóanyagot rendeltünk a Pfizer/BioNTech vállalattól, de ebből csak 13 milliót fogunk felhasználni, ezért adunk el belőle a szlovákoknak” – erősítette meg a kormányfő szavait az egészségügyi miniszter, hozzátéve, hogy más országok is szembesülnek azzal, hogy több oltóanyagot rendeltek, mint amennyire a lakosságnak szüksége van.

A vakcinák elajándékozásának tervét az ellenzék is támogatja. „Ha valamiből felesleget halmozunk fel, akkor azt oda kell adni annak, akinél hiány mutatkozik” – mondta Bohuslav Svoboda, a Polgári Demokratikus Párt parlamenti képviselője. A Csehországban feleslegessé vált ampullák iránt Portugália és Franciaország is érdeklődik. A közel 11 millió lakosú Csehországnak még mintegy 6,4 millió adag vakcinára lesz szüksége, hogy elérje a lakosság 70 százalékos átoltottságát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×