eur:
396.51
usd:
354.08
bux:
74785.78
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
A londoni South Molton Street karácsonyi díszei alatt egy járókelő 2020. december 23-án, amely általában az év egyik legforgalmasabb bevásárlónapja. A koronavírus új változatának terjedésétől leginkább érintett térségekben, elsősorban Londonban és Délkelet-, illetve Kelet-Angliában a háromfokozatú járványkészültségi rendszert december 20-tól kiegészíti egy újabb, negyedik fokozat.
Nyitókép: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

Romlik a helyzet a briteknél, kutatók az oltási tervet is átszabnák

Angliában a Trópusi Betegségek Főiskolája, a kormány Tudományos Tanácsadói Testületével együttműködve, jelentést tett közzé arról, hogy az eredeti tervet megváltoztatva, hetente nem egymillió, hanem kétmillió embert szükséges beoltani a koronavírus ellen.

Ami azt illeti, bár koromnál fogva kellene kapnom valamiféle értesítést, eddig se a londoni egészségügyi szervek, se a háziorvosom nem szólt, hogy jelentkezzem. Azt írják a lapok, hogy heti húszezer oltást már most elvégeznek. Az oxfordi AstraZeneca-szérum jóváhagyása állítólag percek kérdése, ennek a hatékonyságában nagyon bíznak az angolok, és az is előnye, hogy nem kell mélyhűtésben tartani. A kormány százmillió adagot rendelt.

Nagy-Britanniában eközben gyorsan terjed a koronavírus-megbetegedés, hétfőről keddre 41 385 új eset volt a szigetországban, ismét növekednek a számok. Hetvenegyezren belehaltak a fertőzésbe, 357-tel többen, mint tegnap. A most közzétett szakértői javaslatban kétmillió injekció szükségessége szerepel, de talán ezzel sem tartóztatható fel Angliában harmadik fertőződési hullám egy Dél-Afrikából származó vírusváltozat miatt, amely az eddigieknél még veszélyesebbnek ígérkezik. Azt is javasolják a szakértők, hogy januárban minden brit iskola maradjon zárva.

Ezen a héten a szigetország újabb vidékeit sorolják a négyes számmal jelölt járványügyi kategóriába,

Angliának immár kétharmada esik a kijárási tilalommal és egyéb megkötésekkel járó besorolás alá.

Az injekciózástól sokat várnak a hatóságok, az oltóhelyekre önkéntesek ezrei is segítenek eljuttatni a szérumot, de így is elhúzódhat az oltási akció nyárig.

Az eddig elvégzett oltásokkal a kórházak és rendelők egészségügyi dolgozóit igyekeznek védeni, ők érintkeznek a fertőzöttekkel és rájuk van most nagyon nagy szükség. A sorrendben utánuk az idősotthonok lakói következnek. Veszélyeztetett területnek látják a hatóságok az iskolákat is, tehát az a terv, hogy januárban szüneteljen a gimnáziumi tanítás. Ennek vannak ellenzői is: ha a fiatalok nem kezdik el a következő tanévet január negyedikén, az komoly kiesést jelent számukra – mondja a parlament oktatásügyi bizottságának elnöke, Robert Halfon, és a minisztereket a terv elutasítására kéri. Ám úgy hírlik, az lesz a huzavona vége, hogy a diákok most nem mennek vissza az iskolába, és a kiesés pótlását a nyári vakáció rovására hajtják majd végre.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Egy virágcsokorral igyekezett bizonyítani Friedrich Merz, hogy már nem neheztel Angale Merkelre. A korábbi, tizenhat évig regnáló kancellárt ugyanis a CDU jelenlegi elnöke, egyben kancellárjelöltje köszöntötte 70. születésnapja alkalmából. Igaz, a CDU székházában tartott ünnepség kissé megkésett, mivel az ünnepelt július 17-én töltötte be a kerek életévet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×