eur:
394.89
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay.com

Mi lesz most az önvezető autókkal?

Az arizonai Tempe város rendőrsége megnevezte az önvezető autók első emberi áldozatát. A 49 éves nőt az Uber taxicég kísérleti önvezető autója gázolta el – úgy, hogy a kormány mögött egy elméletileg az útra figyelő szakember ült. Az Uber közölte, hogy felfüggesztette a kísérleteket.

A 49 éves arizonai Elaine Herzberget nevezik az önvezetőautó-technológia első emberi áldozatának. A nő biciklijét tolva, napnyugta után próbált átmenni Tempe város egyik útján – de nem a zebrán. Tragikus módon éppen arra haladt az Uber taxiközvetítő cég kísérleti kocsija, amely már nem tudott megállni. Elaine túlélte az ütközést, de a kórházban meghalt.

A cég azonnal felfüggesztette az úgynevezett autonóm autókkal folytatott kísérleteket, és részvétét nyilvánította az áldozat családjának.

A rendőrség később azt közölte, hogy a nő hirtelen lépett az autó elé. Az Uber mindenben együttműködik a hatósággal.

Sokan most világszerte azt fontolgatják, hogy a tragédia komoly figyelmeztetés-e az emberiségnek a mesterséges intelligencia támasztotta veszélyekről.

Ami ugyanakkor elgondolgodtató, az az, hogy az autonóm üzemmódban haladó Uber-kocsi kormánya mögött egy ember ült, aki átvehette volna az irányítást és így megakadályozhatta volna a balesetet. Az ügyet kivizsgáló Uber és a hatóságok számára pontosabban a kérdés az, hogy tehetett volna-e valamit, vagy túl gyorsan jelent meg a kocsi előtt a biciklijét toló nő.

Bár az érintettek nem mondják ki, de Elaine Herzberg halála fontos adatokat szolgáltat majd a fejlesztőknek arról, hogy mire kell odafigyelnie a kocsikat vezető algoritmusnak.

A témában kutatások tömege jelent meg. A kocsik kameráival összekötött program feladata például azonosítani a látótér szélén haladó objektumokat és eldönteni, hogy emberről, gyalogosról van-e szó. Ezek után a mozgását elemezve azt is el kell döntenie, hogy valószínűleg a kocsi elé lép-e. Korábbi szoftverek számára gond volt, hogy csak akkor tudták megbízható módon azonosítani a gyalogosokat, ha az ember teljes alakját látták a kamerák. Kutatók azóta újabb módszereket ajánlanak amivel a programok észre vehetik az útra lépő embereket.

Az önvezető autók már többmillió kilométert tettek meg a világ útjain balesetmentesen, de a tragikus eset felerősíti azokat a hangokat, amelyek óvatosságra intenek és kérdés, hogyan reagálnak majd a politikusok. Douglas Ducey arizonai kormányzó például bátorította és büszke volt arra, hogy állama az önvezető autó-technológia egyik kísérleti laboratóriumává vált. Kalifornia szövetségi állam márciusban jelentette be, hogy engedélyezi az emberi felügyelő nélküli, teljességgel autonóm autók közlekedését az utakon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×