Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A szlovákok is tartanak az orosz propaganda jelenlététől

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szlovák belügyminisztérium elismerte, valós kockázatot jelent az orosz propaganda az országban. A tárca szerint mindez Szlovákia soros EU-elnökségével tovább nőhet. Robert Kaliňák belügyminiszter úgy véli, hogy Szlovákia és a többi közép- és kelet-európai ország is ki van téve az orosz befolyásnak.

 A szlovák belügyminisztérium szerint az oroszok több módon is igyekeznek az ország belső ügyeinek befolyásolására. A tárca állásfoglalásában az áll, hogy ezek egyike lehet a különböző információs csatornák támogatása, melyeken keresztül igyekeznek kétségbe vonni Szlovákia euro-atlanti elkötelezettségét.

A minisztérium szerint a nyomásgyakorlás valós kockázatot jelent, amely ma már nem a hadszíntéren zajlik, hanem a virtuális világban, az interneten, illetve az éteren keresztül a rádióban és a televízióban. Példaként megemlítik az ukrajnai helyzettel, a migránsválsággal, illetve a szíriai konfliktussal kapcsolatban napvilágot látott hamis információkat.

A belügy közleményében úgy fogalmaz: „Tekintettel arra, hogy dokumentált esetei vannak annak, hogy közvetlenül az Orosz Föderáció pénzelt szélsőséges politikai formációkat, mindez valós kockázatot jelent.”

A jelenség Csehországban sem új keletű. A csehek viszont előbbre járnak a szlovákoknál, Prága már egy 30 fős speciális csoportot is felállított, amely az orosz, de nem csak az orosz propaganda jelenlétét vizsgálja majd az országban.

Jaroslav Naď, a Szlovák Biztonságpolitikai Intézet védelmi és biztonságpolitikai programjának igazgatója úgy véli, Szlovákiában ezzel a témával kizárólag a civilek foglalkoznak, a kormány pedig nem mutat kellő aktivitást. „Ezért lenne jó, ha követnénk a csehek példáját” – tette hozzá az igazgató.

A szlovák belügyminisztérium erre reagálva közölte, hogy hasonló csoport felállítását egyelőre nem tervezi, ugyanakkor elismerte, hogy a cseh példa ösztönzően hathat Szlovákiára. A Robert Kaliňák vezette tárca csupán arra tett ígéretet, hogy átértékeli eddigi álláspontját.