Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lebombázták az ISIS dollármilliókat rejtő pénzügyi központját

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több millió dollárnyi készpénzt robbantott fel az Iszlám Állam által megszállt iraki Moszulban az amerikai légierő. Egyes jelentések szerint a bombázásnak polgári áldozatai is voltak, de az amerikaiak ennek ellenére vállalták a kockázatot.

Az Iszlám Állam olaj- és műkincs-csempészetből és védelmi pénzekből összeszedett több millió dolláros tartalékait robbantották fel koalíciós repülőgépek az észak-iraki Moszul városban hétfőn - közölte a Pentagon.

Az amerikai védelmi minisztérium szerint a célpont egy olyan hely volt, ahonnan a terrorizmus támogatására adott összegeket osztották szét.

Egy név nélkül nyilatkozó Pentagon-forrás azt mondta az AFP-nek, hogy kettő darab, 900 kilogrammos bombát dobtak a komplexumra.

"Becslések szerint több millió dollárnyi pénzt semmisítettünk meg. Ezt mind jogsértő módon, csempészetből és erőszakkal szedték össze" - mondta a Pentagon-illetékes.

Az épület azonnal összedőlt a támadás nyomán - tette hozzá.

A CNN tudósítása szerint a légicsapásban 5-7 polgári lakos is meghalt. Katonai illetékesek szerint nem volt könnyű döntést hozni a támadásról, mert a pénzügyi központ egy civil negyedben található.

A csapást a hajnali órákra időzítették, hogy minimálisra csökkentsék a polgári áldozatok számát, de a Pentagon így is azzal számolt, hogy akár 50-en is életüket veszíthetik. A kiemelt fontosságú célpont miatt azonban engedélyezték a támadást.

Mint a CNN megjegyezte, az utóbbi hetekben az amerikai katonai vezetés egyre inkább hajlandónak mutatkozott elfogadni a polgári áldozatokat, ha a cél fontos.

Nem világos, hogy Washington hogyan szerzett tudomást az Iszlám Állam pénzügyi központjáról. Az amerikaiak egyre inkább arra koncentrálnak, hogy gazdaságilag tegyék tönkre az Iszlám Államot. Katonai illetékesek szerint eddig már 30 százalékkal sikerült megnyirbálni a dzsihadisták bevételeit.

Arról is beszéltek, hogy decemberben 2,5 ezer dzsihadista harcost öltek meg, de összlétszámukat 30 ezerre becsülik.

Washingtonban azt mondják, hogy a koalíciós támadások nyomán az Iszlám Állam területe 40 százalékát vesztette el Irakban és 20 százalékát Szíriában.