Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Káosz a sarm-es sejki repülőtéren

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megszigorították az ellenőrzést Sarm es-Sejk egyiptomi üdülőhely repülőterén, azt követően, hogy az Iszlám Állam ügynökének sikerült pokolgépet csempésznie orosz turisták járatára, és a robbanás következtében 224-en életüket vesztették. A katasztrófa miatt Anglia biztonsági okokból azonnal leállította légiforgalmát Sarm es-Sejkkel és húszezer brit üdülő ott rekedt. Még mindig problémák vannak a hazatérésük körül.

"Poggyász nélkül repülnek haza a brit turisták az egyiptomi tengerpartról" - ezt a címet szántam tudósításomnak, ugyanis arról volt szó, hogy pénteken hazatérhetnek, de előbb őket hozzák vissza a gépek, és csak később, a tüzetesen átvizsgált és szigorú ellenőrzés mellett felpakolt csomagjaikat. Ám amikor az első néhány ezer brit üdülő kiment a sarm es-sejki reptérre, hirtelen bejelentették, hogy az egyiptomi hatóságok nem engedélyezik a felszállást, térjenek vissza a szállodáikba. Azután hír érkezett arról, hogy két Easyjet fapados járat mégis elindul. Szóval, nagy a káosz.

David Cameron miniszterelnök óvatos, nem kockáztatja a Vörös tenger gyönyörű üdülőhelyére látogató brit tízezrek életét. A sarm es-sejki csomagrakodókat egyenként fogja kihallgatni a brit elhárítás, és a hírszerzés folyamatosan figyeli a térséget.

Immár szinte teljesen bizonyos, hogy az orosz repülőgép katasztrófáját pokolgép okozta. Erre mutat, hogy a csoport legfiatalabb tagjának, egy a szüleivel utazó tízhónapos szentpétervári kislánynak a holttestét a roncstól harminc kilométernyire találták meg, tehát a gép nem sokkal a felszállás után robbanhatott fel.

A hét végén Londonban tárgyalt Cameron brit kormányfővel Abdel Fatah el-Sziszi egyiptomi elnök, aki még kételkedik abban, hogy merénylet történt. Túlzottnak tartja a britek óvatosságát, hiszen Egyiptom számára óriási veszteség lenne, ha a turista-ipar, amely az ország jövedelmének öt százalékát adja, újból leállna.

A sarm es-sejki repülőtéren végre megszigorították a korábban meglehetősen laza biztonsági ellenőrzést, most még a kontyos nőutasok hajába is beletúr egy rendőrnő, de péntek reggel hirtelen mégis leállították a járatokat. Arra a kérdésre, hogy mi történt, egy hivatalos személy azt válaszolta, hogy az intézkedésnek politikai oka van - bármit jelentsen is ez.