eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Kína túl későn adja fel az egykepolitikát

Kína véget vet az "egy gyermek politikának", amellyel több évtizeden át akarták korlátozni a hatalmas ország népesség-növekedését. Közgazdászok szerint ugyanakkor ennek az lesz az eredménye, hogy 15 éven belül 140 millió fős munkaerőhiánnyal kell szembenéznie az országnak.

Feladja az "egy gyermek politikát" a kínai kormány, amit a lakosság egy része a személyes szabadságjogok kiterjesztéseként ünnepelt.

Jogvédők szerint ugyanakkor a lépés elégtelen: a Kínai Kommunista Párt továbbra is meghatározza a családok méretét, mert az eddigi egy gyerekkel szemben most kettőt enged meg.

A városokban továbbra is tilos lesz a nagycsalád, annak ellenére, hogy kínai tudósok a tilalom teljes eltörlését javasolják.

Közgazdászok, köztük a Nemzetközi Valutaalap szakértői megjegyzik, hogy a lépés túl későn jött. 2012-től évente 3 millió fővel csökken Kína munkaképes lakossága.

2030-ra már 140 millió főre rúgó munkaerő hiány sújtja majd az országot.

Mindeközben közel 2 évvel nő az átlagéletkor, ami azt jelenti, hogy látványosan felborul az aktív dolgozók és a nyugdíjasok aránya.

2000-ben egy nyugdíjast még hat dolgozó tartott el, 2060-ra már minden 1:1 lesz a nyugdíjasok és aktív dolgozók aránya, azaz drasztikusan megugrik a társadalom számára a teher.

A Kínai Társadalomtudományi Akadémia szerint összeomlott a termékenységi ráta is, ami azt jelenti, hogy Kína Japánhoz, Tajvanhoz és Dél-Koreához hasonlóan gyorsan öregedni kezd majd. Egyes kínai nagyvárosokban már megindult a folyamat.

Sanghajban ugyanakkor nem az "egy gyermek politika" hanem anyagi okok vezettek a születések visszaeséséhez.

"Túl drága gyereket nevelni. A dolgozó szülők nem tudják kifizetni a magánkórházi és gyerekfelügyeleti költségeket" - mondta Jonathan Fenby egy a fejlődő piacokkal foglalkozó londoni tanácsadó cég vezetője.

Kínai demográfiai kutatók szerint az "egy gyermek politika" már most érzékelhető károkat okozott.

A rendőrség feljelentések nyomán második gyerekükkel terhes anyákat vett őrizetbe és kényszerített abortuszra.

A kutatók megjegyezik: az "egy gyermek" politika megnehezíti az idősek ellátását, ami pedig az Ázsia társadalmakban hagyományosan a fiatalabbak feladata. Emellett 20 százalékkal több a fiú, mint a lány.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×