INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Kína túl későn adja fel az egykepolitikát

InfoRádió / MTI
Kína véget vet az "egy gyermek politikának", amellyel több évtizeden át akarták korlátozni a hatalmas ország népesség-növekedését. Közgazdászok szerint ugyanakkor ennek az lesz az eredménye, hogy 15 éven belül 140 millió fős munkaerőhiánnyal kell szembenéznie az országnak.

Feladja az "egy gyermek politikát" a kínai kormány, amit a lakosság egy része a személyes szabadságjogok kiterjesztéseként ünnepelt.

Jogvédők szerint ugyanakkor a lépés elégtelen: a Kínai Kommunista Párt továbbra is meghatározza a családok méretét, mert az eddigi egy gyerekkel szemben most kettőt enged meg.

A városokban továbbra is tilos lesz a nagycsalád, annak ellenére, hogy kínai tudósok a tilalom teljes eltörlését javasolják.

Közgazdászok, köztük a Nemzetközi Valutaalap szakértői megjegyzik, hogy a lépés túl későn jött. 2012-től évente 3 millió fővel csökken Kína munkaképes lakossága.

2030-ra már 140 millió főre rúgó munkaerő hiány sújtja majd az országot.

Mindeközben közel 2 évvel nő az átlagéletkor, ami azt jelenti, hogy látványosan felborul az aktív dolgozók és a nyugdíjasok aránya.

2000-ben egy nyugdíjast még hat dolgozó tartott el, 2060-ra már minden 1:1 lesz a nyugdíjasok és aktív dolgozók aránya, azaz drasztikusan megugrik a társadalom számára a teher.

A Kínai Társadalomtudományi Akadémia szerint összeomlott a termékenységi ráta is, ami azt jelenti, hogy Kína Japánhoz, Tajvanhoz és Dél-Koreához hasonlóan gyorsan öregedni kezd majd. Egyes kínai nagyvárosokban már megindult a folyamat.

Sanghajban ugyanakkor nem az "egy gyermek politika" hanem anyagi okok vezettek a születések visszaeséséhez.

"Túl drága gyereket nevelni. A dolgozó szülők nem tudják kifizetni a magánkórházi és gyerekfelügyeleti költségeket" - mondta Jonathan Fenby egy a fejlődő piacokkal foglalkozó londoni tanácsadó cég vezetője.

Kínai demográfiai kutatók szerint az "egy gyermek politika" már most érzékelhető károkat okozott.

A rendőrség feljelentések nyomán második gyerekükkel terhes anyákat vett őrizetbe és kényszerített abortuszra.

A kutatók megjegyezik: az "egy gyermek" politika megnehezíti az idősek ellátását, ami pedig az Ázsia társadalmakban hagyományosan a fiatalabbak feladata. Emellett 20 százalékkal több a fiú, mint a lány.


A címlapról ajánljuk