eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A világnak nincs más választása!

A világnak nincs választása, búcsút kell mondania a fosszilis tüzelőanyagoknak - véli az ENSZ klímaügyi-főnöke. Ez az átállás lesz a világ "mega-projektje" a következő években, amire több billió dollárt kell költeni.

A fejlett országok a gazdasági növekedésüket és versenyelőnyüket féltik, ha drasztikusan visszafogják az éghajlati gázok kibocsátását.

Az ENSZ Klímaváltozási Keretegyezménye főtitkára szerint azonban éppenséggel a zöld technológiákra való átállás az, aminek "alapvető gazdasági értelme van", mert munkahelyeket hoz létre és gazdasági stabilitást hoz magával.

Christiana Figueres szerint a következő 15 év legnagyobb globális projektje a fosszilis tüzelőanyagok kiiktatása lesz - ehhez több billió dollárt kell befektetni.

A program előnyösen befolyásolja majd a világ víz- és élelmiszerellátását, az energiaszolgáltatást és a munkaerőpiacot - mondta az Figueres a Barcelonában rendezett úgynevezett széndioxid-emisszós konferencián.

Az üzleti világ szédületes sebességgel lép fel az éghajlatváltozás kérdésében és árazza be a széndioxidot, ezért a "széndioxid-emisszió nélküli világ mindenképpen megvalósul és nem lehet visszafordítani a változást" - mondta az ENSZ-vezető.

"Végigcsináljuk, mert nincs más választásunk" - tette hozzá.

Az ENSZ-illetékes lelkes, de mennyire reális hinni abban, hogy meg is valósítható, amit mond?

Ahhoz, hogy kiiktassuk a légkörbe juttatott, az üvegházhatást elősegítő széndioxidot, a fosszilis tüzelőanyagokról megújuló energiafajtákra kell átállni, növelni kell az energiahatékonyságot és ha még fennmarad fosszilis-alapú kibocsátás, akkor azt erdők telepítésével kell ellensúlyozni úgy, hogy a mérleg 0 százalék legyen.

"Ehhez hatalmas eltökéltségre van szükség az év végi, párizsi nemzetközi klímacsúcs résztvevőitől" - mondta a Reutersnek Rachel Kyte, a Világbank éghajlatváltozási különmegbízottja. Párizs lesz az a fórum, ahol a világ országainak meg kell állapodniuk az új, globális éghajlati egyezményről.

Az elmúlt évtizedek klímacsúcsai általában azt a forgatókönyvet követték, hogy a fejlett ipari országok és gazdagodni vágyó fejlődő államok virtuális lövészárkokba ásták magukat, majd az utolsó pillanatban valamilyen látszatmegállapodást értek el.

Az év végén olyan alkut kellene kötni, amely biztosítaná, hogy az évszázad végére a Föld átlaghőmérsékletének emelkedése 2 Celsius fok alatt maradjon. Szakértők szerint a nemzeti tervek egyelőre ezt nem teszik lehetővé.

Az átütő változáshoz az üzleti világot a piaci eszközök, az emissziós adó és az emissziós kereskedelem mozgósítaná kellő mértékben - mondta a Világbank képviselője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×