eur:
389.73
usd:
362.76
bux:
68131.73
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Putyin hátat fordít a Nyugatnak

Kína felé nyit Vlagyimir Putyin orosz elnök, miközben mélypontra jutottak az orosz-amerikai kapcsolatok. Putyin és Hszi Csin-ping kínai elnök újabb jelentős gázügyletről kötött megállapodást, aminek elemzők szerint inkább geopolitikai és nem gazdasági jelentősége van.

Miközben van, aki már újabb hidegháború veszélyére figyelmeztet az Egyesült Államok és Oroszország között, Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök rövid időre találkozott Pekingben, az Ázsia-Csendes-óceáni csúcson.

Az ukrajnai harcok miatt egymással egy ideje szópárbajt folytató két vezetőnek ugyanakkor a rövid találkozón "nem volt ideje elmélyülni a fontos kérdésekben" - közölte egy illetékes, miközben a lázadók uralta kelet-ukrajnai Donyeck körül újra fellángoltak a harcok.

A mosoly és a mackós kézfogás az APEC-csúcs házigazdájának, Hszi Csin-ping kínai elnöknek jutott, akivel Putyin a Bloomberg szerint egy újabb gázügyletről állapodott meg. Ennek értéke közel 400 milliárd dollár és a megállapodás értelmében az oroszok évente további 30 milliárd köbméter gázt szállítanának egy vezetéken Kínába.

A nyugati szankciók, a zuhanó olajárak és a rubel értékveszése miatt az oroszoknak szükségük van egy olyan bevételi forrásra, amelyből finanszírozni tudják a költségvetést. Emellett a lépéssel mindkét ország korlátozza a dollár befolyását, amit elemzők "Putyin bosszújaként" emlegetnek. Kína, amely az amerikai kormány egyik legnagyobb hitelezője ennek kifejezetten örül, mivel szeretné elérni, hogy a yüan egyfajta tartalékvaluta legyen a dollár mellett.

A Financial Times orosz illetékesekre és elemzőkre hivatkozva azt írta: Putyin meggyőződése, hogy Kína lehet a válasz az oroszok biztonsági igényeire, mivel "az euro-atlanti biztonsági struktúra már menthetetlen".

"Oroszország és Kína együttműködése rendkívül fontos a béke és a nemzetközi jog szempontjából" - fogalmazott az orosz elnök, amikor találkozott kínai kollégájával. Az FT emlékeztet rá, hogy csak pár hete vádolta meg Washingtont azzal, hogy aláássa a nemzetközi jogrendszert.

Decemberre várható az új orosz katonai doktrína, amely - kiszivárogtatások szerint - már közvetlen fenyegetésként utal majd az Egyesült Államokra és a NATO-ra. Eddig a NATO kiterjesztése, a szomszédos országokba való csapatvezénylés és a rakéták telepítése minősült Moszkvát fenyegető lépésnek az oroszok számára.

Putyin még rosszabb viszonyra számíthat a két év múlva Obama helyébe lépő új amerikai elnökkel. A Fehér Ház következő ura vagy úrnője valószínűleg sokkal keményebb lesz Moszkvával, mint Obama, aki kormányzása elején emlékezetes módon újra kívánta indítani a kapcsolatot az oroszokkal.

Mindez arra készteti Moszkvát, hogy Kína és Irán felé nyisson - mondja a nemzetközi kockázatokat elemző Eurázsia Csoport elnöke, Cliff Kupchan.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×