eur:
389.77
usd:
362.88
bux:
68087.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nem lesz télen orosz-ukrán gázháború

Ukrajna és Oroszország megállapodott a téli gázszállításokról - az Európai Unió közbelépése nyomán. Az alku szerint Ukrajnának előre kell fizetnie a földgázért és rendeznie kell a Gazprom felé fennálló adósságát is.

Oroszország a hideg téli hónapok során is ellátja földgázzal Ukrajnát - a felek közötti alku értelmében. A két ország illetékes cégei rendezték a pénzügyi vitát.

Emellett a megállapodás azt is biztosítja, hogy az Európai Unió államai is zökkenőmentesen jussanak orosz importgázhoz.

A korábbi ukrán-orosz "gázháborúk" során a múltban előfordult, hogy az európai fogyasztók látták kárát a szomszédok vitájának. José Manuel Barroso az EU Bizottság távozó elnöke szerint most "nincs ok amiért az európai embereknek fagyoskodniuk kellene ezen a télen".

Arszenyij Jacenjuk ukrán miniszterelenök szerint a kompromisszumot az tette lehetővé, hogy az EU garanciát vállalt arra, hogy betartatja Moszkvával az alkut és különösen az árakról kötött egyezményt.

A brüsszeli tárgyalások nem voltak könnyűek - egy időre megszakadtak, mert Moszkva több garanciát akart arról, hogy az EU segít Ukrajnának fizetni a földgázért.

Brüsszelben megerősítették, hogy az EU és a Nemzetközi Valutaalap által folyósított pénz is rendelkezésre áll ahhoz, hogy Ukrajna képes legyen fizetni a gázszámlát.

Jacenjuk ukrán miniszterelnök a megállapodásról elmondta: Kijev kész 1000 köbméterenként 378 dollárt adni a földgázért. Arra is ígéretet tett, hogy Ukrajna azonnal visszafizet közel másfél milliárd dollárt Moszkvával szemben fennálló adósságából. További, több, mint 1,6 milliárdot az év végig fizet vissza.

Oroszország szerint az ukránok valójában több mint 5,3 milliárddal tartoznak.

Ukrajna fele részben orosz importból fedezi földgáz-szükségleteit és a zökkenőmentes szállítások különösen fontosak a téli hónapokban, amikor -12-os fagyok állhatnak be.

Jacenjuk szeptemberben azzal vádolta meg Moszkvát, hogy az oroszok fegyverként használják a gázexportot és ezzel akarnak hatást gyakorolni a Kelet-Ukrajnában folyó harcokra és képesek hagyni, hogy az ukránok megfagyjanak.

"Ez egy másik adu ász az oroszok kezében. A katonai offenzíván kívül van egy adu ászuk és ez az energia" - mondta az ENSZ közgyűlésének idején, New York-ban.

Günther Öttinger, az unió energetikai biztosa bizakodóbban beszélt, szerinte a mostani megállapodás "az első reménysugár" arra, hogy mérsékelni lehet a feszültséget Ukrajna és Oroszország között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×