eur:
389.73
usd:
362.8
bux:
68035.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Eldől a Wikileaks szürke másodszereplőjének a sorsa

Ma hirdetnek ítéletet az amerikai történelem legnagyobb kiszivárogtatásának tartott ügyében. Bradley Manning közlegény volt az, aki több százezer titkos katonai és diplomáciai dokumentumot adott át a Wikileaks oldalnak és akit katonai ügyészek hazaárulással vádolnak.

Bradley Manning volt a szürke másodszereplő a Wikileaks-sztoriban. Míg az oknyomozó oldal alapítója, Julien Assange valóságos médiasztár lett, sőt, még játékfilm is készült az életéről, Manning egy katonai fogház cellájában várja, hogy ítélkezzenek felette.

A szemüveges közlegény nélkül azonban a WikiLeaks nem juthatott volna ahhoz a sokkoló információhoz, ami megrázta a világot.

A közlegényt különösen az dühítette fel, amikor rábukkant arra a videóra, amelyen egy amerikai helikopter pilótái szenvtelen hangon majd viccelődve kommentálják, ahogy halomra lőnek a levegőből feltételezett iraki fegyvereseket. Kiderült, hogy civilek, a Reuters hírügynökség dolgozói és gyerekek is voltak köztük. A Reuters nyomására a katonai hatóságok vizsgálatot folytattak le, de azt mondák, hogy szabályos volt a fegyverhasználat.

Manning sokáig magánzárkában várta perét, majd annak kezdete után, idén márciusban kisebb vádpontokban bűnösnek vallotta magát. Összesen 21 pontban emeltek vádat ellene azért, mert 700 ezer dokumentumot osztott meg a WikiLeaksszel.

"Az a nagy kérdés, tudta-e, hogy a napvilágra kerülő információ egy része az al-Kaidát és a tálibokat segíti?" - kommentálta az ügyet Richard Rosen, a Texas Tech Egyetem jogászprofesszora, volt katonai ügyvéd. "Ha ebben a vádpontban nem találják bűnösnek, akkor enyhébb büntetésre számíthat" - tette hozzá.

Katonai ügyészek hazaárulónak nevezték a 25 éves katonát, mert a tőle származó, napvilágra került információ úgymond veszélybe sodorja a nemzetbiztonságot és a hírszerzési műveleteket.

Manning alacsony beosztású hírszerzési elemzőként dolgozott - ügyvédei szerint jóindulatú és naiv fiatalemberként azt remélte, a kiadott információ szélesebb társadalmi vitához vezet az Egyesült Államok iraki és afganisztáni beavatkozásáról és diplomáciai gyakorlatáról.

A diplomáciai sürgönyök kínos perceket szereztek a külügyminisztériumnak, mert kiderült, hogyan beszéltek a követségi diplomaták házigazdáikról és tárgyalópartnereikről. Más országok hasonló gyakorlata ugyanakkor titokban maradt.

Közben három évvel Manning letartóztatása után a közvéleményt már az újabb szivárogtatási ügy foglalkoztatja: Edward Snowden, az egykor az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség rendszergazdája az egyszerű polgárokat érintő megfigyelési gyakorlatról rántotta le a leplet. Snowden elmenekült az Egyesült Államokból és jelenleg egy moszkvai reptéren várja, hogy menedékjogot kapjon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×