eur:
389.46
usd:
362.81
bux:
67982.32
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Törökország az iraki háború igazi győztese?

Törökország nyerte az iraki háborút - legalábbis abban a tekintetben, hogy Ankara profitál a legtöbbet a szomszédos országgal folytatott kereskedelemből. Tíz évvel a Szaddám Husszein ellen indított háború után ez derült ki a kereskedelmi statisztikákból.

"Az amerikaiak nyerték a háborút, az irániak a békét és a törökök nyerték el a szerződéseket" - jegyzi meg a Financial Times.

Úgy tűnik ugyanis, hogy a kétoldalú kereskedelemben Törökország húzza a legtöbb hasznot az iraki rezsimváltásból. 10 évvel ezelőtt Ankara még NATO-tagként is megtiltotta, hogy az amerikai csapatok területén át jussanak be Irakba. A háború utáni helyzetből azonban most úgy tűnik, profitál - legalábbis gazdasági tekintetben.

A török és a sííta többségű iraki kormány viszonya egyre feszültebb az utóbbi időben - például Szíria miatt - , de a kereskedelem virágzik. Olyannyira, hogy immár nem Németország, hanem Irak a törökök legfontosabb exportpiaca.

És ahogy gazdagszik olajbevételei miatt Irak, úgy növekszik majd a kereslet a török termékekre - becslések szerint a forgalom évente 2 milliárd dollárral bővül. Ez az Irakba irányuló török export közel egyötödét teszi ki, mivel tavaly közel 11 milliárd dollár értékben adtak el árut a török cégek a szomszédban.

Emellett a török építési cégek is profitálnak, tavaly 3,5 milliárd dollár értékű projekteken dolgoztak. A Calik Energy nevű vállalat két gázturbinás erőművet épít az iraki kormány pénzéből és 800 millió dollárt kap az ügylet során.

Míg otthon a törökök és a kurd kisebbség vitája még mindig rendezetlen, addig ironikus módon Irakban az északi autonóm kurd régió az, amely a török áruk legnagyobb felvevőpiaca. Az Irakba érkezett termékek 70 százaléka itt talál gazdára, de a kurdok nemcsak fizikai javakat vesznek. Területükön török bankok, szállodák és kereskedőházak is működnek.

Mindeközben Ankara viszonya egyre feszültebbé válik az iraki központi kormánnyal, amely megpróbálja visszafogni a megrendeléseket.

Egy török üzletember azt mondta az FT-nek: Irakban a legkönnyebb kereskedni. "Hasonló az ízlésünk. Más országokban a helyi szabványok alapján kell előállítani az árut. Irakban egyszerűen elég arab nyelvű címkét rátenni, és azonnal el lehet adni."

Törökország ambíciói nem állnak meg a hagyományos kereskedelemnél. Egy ideje tárgyalásokat folytat a kurdisztáni helyi kormánnyal arról, hogy részesedést szerezzen az ottani olaj- és gázmezőkben.

Mindez kiváltotta az iraki központi kormány heves tiltakozását. A sííta vezetésű bagdadi kabinet szerint Törökország az iraki kurdokkal és a szunnitákkal akarja szorosabbra vonni kapcsolatait, a többségi sííták ellenében. Nuri al-Maliki miniszterelnök meg is jegyezte, hogy Törökországot "ellenséges országnak" tartja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×