eur:
392.76
usd:
366.1
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Bajban a diplomások

Két diplomásból egynek nincs munkája vagy alulfoglalkoztatott az Egyesült Államokban. Az amerikai munkaerőpiac változásai különösen keményen sújtják az első egyetemi diplomával rendelkezőket, akik egyre inkább csak olyan állásokban tudnak elhelyezkedni, amelyekhez nem kell felsőfokú végzettség.

Pincér, pultos, eladó vagy recepciós - ezek az állások várnak az amerikai egyetemekről kikerülő és diákhitelüket nyögő fiatalokra a Northeastern Egyetem felmérése és a washingtoni Gazdaságpolitikai Intézet adatai szerint.

Tizenegy évvel ezelőtt a 25 év alatti, fiatal diplomások 41 százaléka volt munkanélküli vagy nem a szakmájában dolgozott. Tavaly már több mint 53 százalékuk.

Az átalakuló munkaerőpiac, az egyes állásokban egyre inkább terjedő automatizáció azt idézi elő, hogy vagy alacsonyan, vagy éppenséggel magasan fizetett munkát lehet szerezni, ami miatt a diplomások többsége két pad között a földre esik.

Az amerikai kormány előrejelzései szerint a 2020-ig legtöbb munkahelyet kínáló 30 foglalkozás közül három esetében lesz szükség diplomára. Ezek a tanári, egyetemi professzori és könyvelői munkakörök.

A legtöbb álláshirdetésben eladókat, gyorséttermi dolgozókat és teherautó sofőröket keresnek majd - ezeket a foglalkozásokat nehezebb számítógépekkel helyettesíteni. A technológia egyre több közepesen fizetett állást - például a banki pénztárosi munkakört - tüntet el.

A zoológus, antropológus, filozófus, művészettörténész vagy bölcsész végzettségű amerikai fiatalok számára lesz a legnehezebb a szakterületükön elhelyezkedni. A kórházi ápolóknak, könyvelőknek és informatikusoknak könnyebb.

Az AP több fiatal diplomást is idézett, akik kávézókban vagy építkezésen dolgoznak. Szakértők megjegyezték: az egyszerű egyetemi diploma kezd leértékelődni, a jobb állásokhoz még magasabb fokozat szükséges, de ez sem jelent garanciát.

A 24 éves, biológusi diplomát szerzett Kelman Edwards azt mondta: mindenhol korábbi tapasztalatot követelnek meg tőle, holott pályakezdő. Mostanra már 5500 dollár diákhitelt halmozott fel és tanácsadója azt mondta neki: inkább tanuljon tovább, és szerezzen még magasabb fokozatot, ha jobban fizető állást akar.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×