Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bajban a diplomások

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Két diplomásból egynek nincs munkája vagy alulfoglalkoztatott az Egyesült Államokban. Az amerikai munkaerőpiac változásai különösen keményen sújtják az első egyetemi diplomával rendelkezőket, akik egyre inkább csak olyan állásokban tudnak elhelyezkedni, amelyekhez nem kell felsőfokú végzettség.

Pincér, pultos, eladó vagy recepciós - ezek az állások várnak az amerikai egyetemekről kikerülő és diákhitelüket nyögő fiatalokra a Northeastern Egyetem felmérése és a washingtoni Gazdaságpolitikai Intézet adatai szerint.

Tizenegy évvel ezelőtt a 25 év alatti, fiatal diplomások 41 százaléka volt munkanélküli vagy nem a szakmájában dolgozott. Tavaly már több mint 53 százalékuk.

Az átalakuló munkaerőpiac, az egyes állásokban egyre inkább terjedő automatizáció azt idézi elő, hogy vagy alacsonyan, vagy éppenséggel magasan fizetett munkát lehet szerezni, ami miatt a diplomások többsége két pad között a földre esik.

Az amerikai kormány előrejelzései szerint a 2020-ig legtöbb munkahelyet kínáló 30 foglalkozás közül három esetében lesz szükség diplomára. Ezek a tanári, egyetemi professzori és könyvelői munkakörök.

A legtöbb álláshirdetésben eladókat, gyorséttermi dolgozókat és teherautó sofőröket keresnek majd - ezeket a foglalkozásokat nehezebb számítógépekkel helyettesíteni. A technológia egyre több közepesen fizetett állást - például a banki pénztárosi munkakört - tüntet el.

A zoológus, antropológus, filozófus, művészettörténész vagy bölcsész végzettségű amerikai fiatalok számára lesz a legnehezebb a szakterületükön elhelyezkedni. A kórházi ápolóknak, könyvelőknek és informatikusoknak könnyebb.

Az AP több fiatal diplomást is idézett, akik kávézókban vagy építkezésen dolgoznak. Szakértők megjegyezték: az egyszerű egyetemi diploma kezd leértékelődni, a jobb állásokhoz még magasabb fokozat szükséges, de ez sem jelent garanciát.

A 24 éves, biológusi diplomát szerzett Kelman Edwards azt mondta: mindenhol korábbi tapasztalatot követelnek meg tőle, holott pályakezdő. Mostanra már 5500 dollár diákhitelt halmozott fel és tanácsadója azt mondta neki: inkább tanuljon tovább, és szerezzen még magasabb fokozatot, ha jobban fizető állást akar.