Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Így taktikáznak az autófüggő amerikaiak a drága benzin miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kevesebbet autóznak az amerikaiak a magas benzinárak miatt - derült ki egy felmérésből. Az üzemanyagköltségek miatt van, aki késlelteti az autóvásárlást, vagy éppenséggel a takarékosabb modelleket keresi.

Colorado államban a tavalyi árakhoz képest közel egyharmadával drágább a benzin, ami arra készteti az autófüggő amerikaiakat, hogy gondolják meg, mikor ülnek kocsiba. A kétgyermekes, munkanélküli Alfredo Perez azt mondta a CBS-nek, hogy soha sincs elég pénze, hogy teletankolja a kocsiját. Öt-öt dollárnyi benzint töltök bele - mondta.

Felmérések szerint csak egyetlen szövetségi államban olcsóbb a benzin gallonja három és fél dollárnál.

A literenkénti közel kétszáz forintos benzinár persze a mennyországnak tűnhet a magyar autósok számára, de az amerikaiak és szomjasabb autóik sem ehhez szoktak.

Az eredmény az, hogy Alfredo Perez és honfitársai kevesebbet autóznak. Öt hete folyamatosan kevesebbet költenek az autósok, mint korábban, aki pedig kocsiba ül, az lassabban vezet, hogy tovább kitartson az üzemanyag.

A tengerentúlon attól rettegnek, hogy a benzinár a nyáron eléri a gallononkénti négydolláros lélektani határt, azaz egy literért már több mint kétszáz forintot kell majd fizetni.

Jesse Ramos, egy másik megkérdezett azt mondta: családja kevesebbet költ élelmiszerre. Régebben üdítőt vettünk, most vizet. Így olcsóbb - mesélte. Sokan a kutak árait összehasonlító mobiltelefonprogramok segítségével vadásznak olcsóbb benzinre, mások inkább buszra vagy vonatra szállnak. És vannak olyanok, akik a korábban a jólét jelképének tartott terepjárót lecserélik a takarékosabb és kisebb kocsikra.

Míg a Chevrolet Suburban terepjáró eladásai márciusban 24 százalékkal visszaestek, addig a Hyundai Sonata és Elantra 55 százalékkal volt kelendőbb, mint korábban. Az AP megjegyzi: a kevesebb út intő jel, az amerikaiak tényleg csak a legvégső esetben mondanak le az autózásról, előtte a ruhavásárlást, vagy a moziba járást fogják vissza.

Az autósoknak közben azt tanácsolják: ellenőrizzék, hogy a gumik rendesen fel vannak-e fújva, vegyék le a tetőcsomagtartókat, tartsák tisztán a légszűrőt és kerüljék a hirtelen megállásokat és indulásokat, ha csökkenteni akarják a fogyasztást.

Aktivisták megjegyzik: a magas üzemanyagár aránytalanul jobban sújtja a szegényebb lakosokat, akik régebbi, és kevésbé takarékos kocsikat vezetnek.