Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Pozsony szerint a magyar pártok direkt megsértik a nyelvtörvényt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szlovák kulturális minisztérium nem tetszésének adott hangot amiatt, hogy szlovákiai magyar pártok választási plakátjai tudatosan megsértik a nyelvtörvényt.

Több szlovákiai lap is beszámol arról, hogy az MKP magyar nyelvű választási óriásplakátokat helyez el május elejétől Szlovákia-szerte, hogy így is tiltakozzon a szlovákiai államnyelvtörvény ellen. Mint Bárdos Gyula, a párt frakcióvezetője a lapoknak nyilatkozta, az MKP nem tart attól, hogy a nyelvtörvény megsértése miatt megbüntetik, sem attól, hogy szlovák nemzetiségű szavazóik esetleg elpártolnak tőlük.

Mint mondta, nem akarják diszkriminálni szlovák nemzetiségű polgártársaikat, akik abban a régióban élnek, ahol szavazóik. A párt minden más kampányanyaga és szórólapja kétnyelvű lesz, sőt az egyéni kampányok során is megjelennek kétnyelvű plakátok - hangsúlyozta Bárdos Gyula.

A frakcióvezető szerint a választási törvény nem rendelkezik arról, mit tartalmazhatnak és mit nem a választási hirdetések, a nyelvtörvény pedig nem rendelhető a többi jogszabály fölébe.

Törvénysértőek a másik szlovákiai magyar párt, a Bugár Béla vezette Híd - Most óriásplakátjai is, melyek ugyan kétnyelvűek, ám a magyar szöveg szlovák fordítása kisebb betűkkel van feltüntetve, mint a magyar felirat. A nyelvtörvény pedig kimondja, hogy kétnyelvű szöveg esetén, első helyen a szlováknak kell szerepelnie, legalább ugyanolyan nagy betűkkel, mint az idegen nyelven feltüntetett szöveg.

A szlovák kulturális minisztérium, amelynek hatáskörébe a nyelvtörvény betartásának ellenőrzése szóvivője révén bírálta az MKP kezdeményezését.

Az MKP viselkedése bizonysága annak, hogy indokolt volt a nyelvtörvény módosítása - állította a SITA hírügynökségnek Jozef Bednár szóvivő. Arról, hogy törvénysértés történt-e, és az esetleges további lépésekről, illetve szankciókról a minisztérium csak a vizsgálatok után nyilatkozik.