eur:
392.75
usd:
366.15
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Pozsony szerint a magyar pártok direkt megsértik a nyelvtörvényt

A szlovák kulturális minisztérium nem tetszésének adott hangot amiatt, hogy szlovákiai magyar pártok választási plakátjai tudatosan megsértik a nyelvtörvényt.

Több szlovákiai lap is beszámol arról, hogy az MKP magyar nyelvű választási óriásplakátokat helyez el május elejétől Szlovákia-szerte, hogy így is tiltakozzon a szlovákiai államnyelvtörvény ellen. Mint Bárdos Gyula, a párt frakcióvezetője a lapoknak nyilatkozta, az MKP nem tart attól, hogy a nyelvtörvény megsértése miatt megbüntetik, sem attól, hogy szlovák nemzetiségű szavazóik esetleg elpártolnak tőlük.

Mint mondta, nem akarják diszkriminálni szlovák nemzetiségű polgártársaikat, akik abban a régióban élnek, ahol szavazóik. A párt minden más kampányanyaga és szórólapja kétnyelvű lesz, sőt az egyéni kampányok során is megjelennek kétnyelvű plakátok - hangsúlyozta Bárdos Gyula.

A frakcióvezető szerint a választási törvény nem rendelkezik arról, mit tartalmazhatnak és mit nem a választási hirdetések, a nyelvtörvény pedig nem rendelhető a többi jogszabály fölébe.

Törvénysértőek a másik szlovákiai magyar párt, a Bugár Béla vezette Híd - Most óriásplakátjai is, melyek ugyan kétnyelvűek, ám a magyar szöveg szlovák fordítása kisebb betűkkel van feltüntetve, mint a magyar felirat. A nyelvtörvény pedig kimondja, hogy kétnyelvű szöveg esetén, első helyen a szlováknak kell szerepelnie, legalább ugyanolyan nagy betűkkel, mint az idegen nyelven feltüntetett szöveg.

A szlovák kulturális minisztérium, amelynek hatáskörébe a nyelvtörvény betartásának ellenőrzése szóvivője révén bírálta az MKP kezdeményezését.

Az MKP viselkedése bizonysága annak, hogy indokolt volt a nyelvtörvény módosítása - állította a SITA hírügynökségnek Jozef Bednár szóvivő. Arról, hogy törvénysértés történt-e, és az esetleges további lépésekről, illetve szankciókról a minisztérium csak a vizsgálatok után nyilatkozik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×