eur:
392.76
usd:
366.1
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

A tüntetőknek egyelőre nem sikerült megbénítaniuk Bangkokot

A hadsereg szerint egy M-79-es gránátvetővel lőttek be három gránátot egy bangkoki laktanyába, ahol két katona megsérült a robbanásokban. A támadás nem sokkal azután történt, hogy Abhiszit Vedzsadzsiva miniszterelnök elutasította a kormányellenes tömeg ultimátumát, hogy hétfő délig oszlassa fel a parlamentet.

Péntek óta kormányellenes aktivisták és szimpatizánsok lepték el a thai fővárost, és vasárnap 100 ezren tüntettek a kabinet lemondását követelve.

A vörösingesek úgy tűnik már legalább annyira szervezettek, mint az elmúlt években tüntető, és velük szembenálló sárgainges tiltakozók, akik tavaly például elfoglalták a bangkoki nemzetközi repteret és súlyos károkat okoztak az ország turistaiparának.

A most utcára vonulók, a 2006-ban katonai puccsal eltávolított volt miniszterelnök Takszin Sinavatra hívei. Az emigrációba kényszerült Takszint a városi elit és középosztály korrupcióval, szavazatvásárlással és szentként tisztelt király elleni szervezkedéssel vádolják. Hívei, akik főleg a szegényebb vidéki rétegekből kerülnek ki, viszont azt mondják, hogy végre valaki odafigyelt az ő érdekeikre is.

A körtáncra emlékeztető thai politikai életben a puccsot követő katonai kormányzás végével ismét a Takszinhoz közel álló erők győztek. Ennek nyomán megerősödött a PAD, a Népi Mozgalom a Demokráciáért tiltakozómozgalma és a sárgainges tüntetők két, Takszin-párti miniszterelnököt is megbuktattak.

Politikai ellenfeleik most viszont kezdenek hasonlóan szervezetté válni: mozgalmukat UDD-nek, a Diktatúra elleni és a Demokráciáért harcoló Egyesült Frontnak nevezték el. A vörösingesek különböző piros szuvenírekkel árasztották el a fővárost és piros sátrakat állítottak fel. Saját biztonsági szolgálatuk emberei járőröznek az utcákon.

Hétfőn már azzal fenyegetőztek, hogy a tiltakozók által adott vérrel öntik el a miniszterelnöki hivatalt.

Bár a tüntetők egyelőre tartózkodtak az erőszaktól, a kormány 35 ezer katonát és rendőrt vont össze, majd további 8000 katonát vezényelt a fővárosba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×