Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A tüntetőknek egyelőre nem sikerült megbénítaniuk Bangkokot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A hadsereg szerint egy M-79-es gránátvetővel lőttek be három gránátot egy bangkoki laktanyába, ahol két katona megsérült a robbanásokban. A támadás nem sokkal azután történt, hogy Abhiszit Vedzsadzsiva miniszterelnök elutasította a kormányellenes tömeg ultimátumát, hogy hétfő délig oszlassa fel a parlamentet.

Péntek óta kormányellenes aktivisták és szimpatizánsok lepték el a thai fővárost, és vasárnap 100 ezren tüntettek a kabinet lemondását követelve.

A vörösingesek úgy tűnik már legalább annyira szervezettek, mint az elmúlt években tüntető, és velük szembenálló sárgainges tiltakozók, akik tavaly például elfoglalták a bangkoki nemzetközi repteret és súlyos károkat okoztak az ország turistaiparának.

A most utcára vonulók, a 2006-ban katonai puccsal eltávolított volt miniszterelnök Takszin Sinavatra hívei. Az emigrációba kényszerült Takszint a városi elit és középosztály korrupcióval, szavazatvásárlással és szentként tisztelt király elleni szervezkedéssel vádolják. Hívei, akik főleg a szegényebb vidéki rétegekből kerülnek ki, viszont azt mondják, hogy végre valaki odafigyelt az ő érdekeikre is.

A körtáncra emlékeztető thai politikai életben a puccsot követő katonai kormányzás végével ismét a Takszinhoz közel álló erők győztek. Ennek nyomán megerősödött a PAD, a Népi Mozgalom a Demokráciáért tiltakozómozgalma és a sárgainges tüntetők két, Takszin-párti miniszterelnököt is megbuktattak.

Politikai ellenfeleik most viszont kezdenek hasonlóan szervezetté válni: mozgalmukat UDD-nek, a Diktatúra elleni és a Demokráciáért harcoló Egyesült Frontnak nevezték el. A vörösingesek különböző piros szuvenírekkel árasztották el a fővárost és piros sátrakat állítottak fel. Saját biztonsági szolgálatuk emberei járőröznek az utcákon.

Hétfőn már azzal fenyegetőztek, hogy a tiltakozók által adott vérrel öntik el a miniszterelnöki hivatalt.

Bár a tüntetők egyelőre tartózkodtak az erőszaktól, a kormány 35 ezer katonát és rendőrt vont össze, majd további 8000 katonát vezényelt a fővárosba.