eur:
393.76
usd:
368.25
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Franciaország visszaadja az ellopott banki listát

A francia hatóságok visszaadják Svájcnak azt a banki névsort, amely több ezer olyan francia állampolgár nevét tartalmazza, akik pénzüket az alpesi országban tartják, és amelyet a HSBC bank egyik informatikusa lopott el.

Az ügy több mint egy hete mérgezi a két szomszédos ország közötti viszonyt, és a francia bejelentésre három nappal a svájci szövetségi ügyész ultimátumának lejárta előtt került sor. Ez utóbbi december 25-éig adott haladékot Párizsnak, hogy a szerinte illegálisan megszerzett, az eddig megjelent információk szerint csaknem négyezer nevet tartalmazó listát visszaszolgáltassa.

Amint arról az InfoRádióban korábban beszámoltunk, a HSBC egyik alkalmazottja által ellopott, majd a francia hatóságoknak átadott dokumentum képezte annak a listának a gerincét, amelyet szeptemberben Párizsban összeállítottak, és amelyre hivatkozva a pénzügyminiszter arra szólította fel a pénzüket külföldön tartó francia adóelkerülőket, hogy haladéktalanul rendezzék helyzetüket.

Az alpesi országban annyira zokon vették a lopásban való francia részvételt, hogy múlt héten a svájci pénzügyminiszter egyszerűen elhalasztotta annak a kétoldalú egyezménynek a ratifikálását, amely jövő januártól lehetővé tette volna a francia hatóságok számára, hogy részletes információkat kérjenek a pénzüket Svájcban tartó, de adócsalással gyanúsított állampolgáraikról.

Az ügyben hétfőn az angol tulajdonú HSBC genfi leányvállalatának vezérigazgatója is megszólalt, mondván: a franciák birtokába került lista valójában téves és hiányos, ráadásul az nem négyezer, hanem mindössze hét nevet tartalmazhat. Alexandre Zeller hangsúlyozta: az ügyfelekkel kapcsolatos információkat a bankok nem egy helyen, hanem darabokra szedve és kódolva, eltérő adatbázisokban tartják, és egykori informatikusuk ennek a "kirakónak" csak az egyik darabjával távozott.

Az akciót végrehajtó, jelenleg Franciaországban tartózkodó 38 éves monacói származású férfi a Le Figaro című napilapnak még a hét végén adott interjúban azt mondta: reméli, hogy a HSBC-ügynek lesz folytatása, cselekedetével ugyanis a pénzintézet "homályos működésére" akarta felhívni a figyelmet. Egyben tagadta, hogy pénzt kapott volna a névsorért, ám nyilatkozatának hitelességét erősen rontja, hogy a svájciak közölték: a férfi idén februárban Libanonban próbálta eladni a szóban forgó listát.

Bár az ügy kifejezetten kínosan érinti a francia vezetést, a kínai látogatáson tartózkodó Eric Woerth pénzügyminiszter azt üzente haza, hogy a lista visszaszolgáltatása ellenére mindenképpen eljárást indítanak az azon szereplő adóelkerülők ellen, ha nem rendezik helyzetüket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×